Русија

Година породице и избора: Председник Русије се обраћа Федералној скупштини

Теме председниковог обраћања се разликују у зависности од унутрашњих и спољнополитичких околности, иако се садржај његовог говора држи у тајности, можемо наслутити о чему ће бити речи
Година породице и избора: Председник Русије се обраћа Федералној скупштини© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Руски председник Владимир Путин одржаће данас пред Федералном скупштином 19. говор као лидер државе.

Пракса годишњег обраћања председника Русије Федералној скупштини утврђена је 1993. године. Председник државе се обраћа Федералној скупштини једном годишње и информише о ситуацији у земљи, главним правцима унутрашње и спољне политике државе.

Теме председниковог обраћања се разликују у зависности од унутрашњих и спољнополитичких околности. На пример, 2018. године председник је много говорио о новим врстама руског наоружања – од ракетног система "авангард" до хиперсоничних "кинжала".

Руски лидер је тада истакао да се ново оружје ствара као одговор на дејства Сједињених Америчких Држава, које распоређују своје системе противракетне одбране на територији других земаља.

А 2022. године наступ је отказан.

Прошла година, очекивано, била је посвећена току Специјалне војне операције и сукобу са колективним Западом. Наравно, Путин је покренуо и друга питања. Председник Русије је тада објавио да Русија обуставља своје учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ). Овај документ је био створен ради обуздавања трке у наоружању Русије и САД.

Није познато колико ће обраћање трајати. Државне телевизије предвиделе су сат времена за говор председника. Било је и краћих обраћања, али било је и оних који су трајали око два сата.

У оквиру овог догађаја, лидер државе сумира годишње резултате, означава најважније аспекте спољне и унутрашње политике, представља свој став о ситуацији у свету, коментарише одређене законодавне иницијативе и оцртава вектор даљег развоја земље у блиској будућности.

Говор је саветодавне природе и не представља правни акт, иако је последњих година стекао карактер законодавне иницијативе и садржи конкретне налоге шефа државе Влади.

Обраћању председника, по правилу, присуствују чланови Савета Федерације, посланици Државне думе, министри и други чланови Владе земље, представници Уставног и Врховног суда, губернатори региона, верски поглавари, главни уредници највећих медија, јавне личности. Ове године ће догађају присуствовати и учесници Специјалне војне операције у Донбасу.

О чему ће Путин говорити

Данашњи догађај ће се одвијати не само у контексту СВО, већ и непосредно пре председничких избора, за које се Путин кандидује као самоименовани кандидат.

Слична ситуација је била 2018. године, и тада је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао ће Путинов говор бити основа његове предизборне кампање. Централна изборна комисија је појаснила да се тиме не крши закон.

Ни ове године то не би био прекршај, с обзиром да је изборна кампања почела 17. фебруара, а завршиће се 14. марта, уочи избора у Русији.

Фокус би могао да буде и породична политика, с обзиром да је ова година у Русији проглашена за годину породице.

Иако се садржај говора држи у тајности, неке информације су познате. Сам председник је у разговору са радницима "Уралвагонзавода" рекао да би могао да најави нове мере подршке породицама.

"Породица је та која треба да буде у центру државне политике. Ми се трудимо да тако поступамо", рекао је Путин почетком године.

Што се тиче спољне политике, председник Русије је већ више пута изнео позицију и приоритете државе. Стога ће се, кажу аналитичари, у том контексту највероватније фокусирати на односе са пријатељским земљама.

image