Русија

Револуција хиперсоничног оружја: Руска војска употребила крстарећу ракету "циркон"

Прва борбена употреба "циркона" означава довођење овог система у оперативни статус, што је значајан корак напред за Војску Русије
Револуција хиперсоничног оружја: Руска војска употребила крстарећу ракету "циркон"www.globallookpress.com © Alexei Nikolsky

Након неколико извештаја руских и западних извора да су руске снаге користиле хиперсоничну крстарећу ракету "циркон" у операцијама у Украјини, председник Владимир Путин је у обраћању Федералној скупштини 29. фебруара потврдио да је ова ракета доживела своје прво борбено лансирање, извештава часопис специјализован за војна питања "Милитари воч".

"Хиперсонични ударни систем 'циркон', који је лансиран из мора, већ је коришћен у борби. Није поменут у обраћању из 2018. Али, овај систем је већ у употреби", навео је Путин. Председник је прецизирао да ракета може да достигне брзину од девет маха и да има домет већи од 1.000 километара.

Његова изјава је уседила тачно шест година након што је, у свом претходном обраћању, објавио постојање нових ракетних система, међу којима су балистичка ракета интерконтиненталног домета "сармат" која се испаљује из силоса, хиперсонично пројектил интерконтиненталног домета "авангард", балистичка ракета која се испаљује из ваздуха "кинжал", беспилотна нуклеарна подморница "посејдон" и крстарећа ракета на нуклеарни погон "9М730 буревестник".

Прва борбена употреба "циркона" означава довођење овог система у оперативни статус, што је значајан корак напред за руску војску.

Употреба пројектила "циркон" у Украјини, као прва борбена употреба ове хиперсоничне крстареће ракете, потврдила је праву револуцију хиперсоничног оружја.

Такве летелице не само што омогућавају пројектилима да прецизно гађају циљеве са велике удаљности и при знатно већим брзинама, већ могу и да маневришу у завршној фази лета, што их чини прецизнијим и тешким или немогућим за пресретање.

Војска САД је значајно повећала финансирање развоја хиперсоничног оружја још крајем прошле деценије, са неколико програма који су тренутно у току, како би се превазишло заостајање за Русијом.

"Циркон" је првенствено пројектован као противбродска ракета, али он се може користити и у нападима са копна. Тренутно је распоређен на бројне класе руских ратних бродова. Његово борбено дежурство почело је у јануару 2023.

О важности "циркона" за руску морнарицу је раније говорио министар одбрене Сергеј Шојгу: "Брод опремљен 'цирконима' може да изводи прецизне и снажне ударе на непријатеља, и са мора и са копна… Јединствена карактеристика хиперсоничних пројектила 'циркон' је њихова способност да заобиђу све постојеће или потенцијалне системе противваздушне одбране."

Копнено лансирно возило за ове ракете је тренутно у развоју. Иако се не очекује да ће употреба ових ракета против циљева у Украјини бити исплатива, или да ће постати уобичајена у даљем току сукоба, она је омогућила да се ракета тестира у борбеним условима.

image