Русија

Савет Федерације: НАТО се показао као агресивна структура и очигледан непријатељ Русије

Одлука о покретању Специјалне војне операције у Украјини 2022. године спречила је планове НАТО-а да заузме и овај простор, указао је члан међународног комитета Савета федерације Сергеј Цеков
Савет Федерације: НАТО се показао као агресивна структура и очигледан непријатељ РусијеGetty © Sean Gallup

Ширење НАТО-а према државним границама Руске Федерације је непоштена игра и подло кршење споразума постигнутих пре више од 30 година, указао је сенатор кримског региона, члан међународног комитета Савета федерације Сергеј Цеков.

Упркос обећањима и обавезама које је Алијанса дала приликом уједињења Немачке 1990. године у оквиру политике детанта, у међувремену се ширила на исток, приближавала се руским границама, појаснио је Цеков.

Русија се, с друге стране, понашала поштено и пристојно и смањивала је наоружање, додао је он. Међутим, НАТО се показао као агресивна структура и очигледан непријатељ Русије, закључио је члан међународног комитета Савета федерације.

"Одлука о покретању Специјалне војне операције у Украјини 2022. године спречила је планове НАТО-а да заузме и овај простор. НАТО је потпуно ђаволска творевина", нагласио је сенатор.

НАТО блок је од јуче добио 32. чланицу – Шведску и тако се, заједно за Финском која је прошлог априла почаствована чланством, приближио источној руској граници.

Хелсинки и Стокхолм су предали захтев за улазак у блок након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини.

Москва је истакла да ће пријем Шведске у војни блок имати негативне последице.

Председник Русије Владимир Путин потписао је 6. фебруара указ којим је и званично наредио формирање нова два војна округа – Лењинградски и Московски. Један од разлога формирања нових војних округа, како је Путин објаснио новинару Павлу Зарубину, било је ширење НАТО-а према руској граници, тј. приступање Финске блоку.

image