Свет

Балтичко море постаје НАТО језеро: Какву ће улогу Шведска имати у Алијанси?

Шведска ће због положаја острва Готланд, названо "џиновски носач авиона", олакшати одбрану три мале балтичке државе, пише "Фајненшел тајмс"
Балтичко море постаје НАТО језеро: Какву ће улогу Шведска имати у Алијанси?© Tanjug/Anders Wiklund/TT News Agency via AP

Протокол о приступању Шведске НАТО-у ступио је на снагу данас, саопштио је амерички Стејт департмент, а ова држава би могла могла да постане логистички центар НАТО-а у случају војног сукоба са Русијом, пише британски лист "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе.

"Шведска ће вероватно играти сасвим другачију улогу за војну организацију НАТО-а него остале чланице. Она ће постати логистички центар у случају сукоба, као и рута за појачање Финске или балтичких држава", пише публикација позивајући се на званичнике.

"Балтичко море постаје НАТО језеро", рекао је летонски министар спољних послова Кришјанис Каринш, самопроглашени кандидат за чело НАТО-а.

Тако је скандинавска држава постала 32. чланица Северноатлантске алијансе, а како преноси шведски ТВ канал ТВ4, церемонија подизања заставе земље у седишту НАТО-а у Бриселу биће одржана 11. марта.

Како ће и формално постати 32. чланица Алијансе предвођене САД током церемоније у Вашингтону, Шведска ће, због положаја острва Готланд, названо "џиновски носач авиона", олакшати одбрану три мале балтичке државе, пише ФТ. 

"Готланд се налази у стратешки важном региону. Не мислим да се у другим рејонима Шведске људи тако брину, као на Готланду", изјавила је раније шефица администрације шведског острва Сесилија Шелин-Сејдегорд.

Према њеним речима, Готланд се може упоредити са носачем авиона, који може бити искоришћен ако Русија уведе војску у балтичке земље.

"Са Готланда би се, на пример, могло ракетирати и обезбедити пут бродовима ка Санкт Петербургу или другим лукама Балтичког мора", цитира шефица администрације Готланда, преносе шведски медији.

Подсећамо да Русија је последњих година пооштрила своја упозорења Шведској и рекла да ће на евентуални пријем Шведске у НАТО одговорити војно-техничким мерама одмазде.

Како је приметио председнички секретар за штампу Дмитриј Песков , пријем Шведске у војни блок имаће негативне последице. Према његовим речима, Русија ће предузети мере сличне онима које се развијају у контексту већ завршеног приступања Финске.

Раније је руски председник Владимир Путин, у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону, детаљно објаснио да Москва неће напасти земље НАТО-а, то нема смисла. 

Руски лидер је приметио да западни политичари редовно застрашују своје становништво замишљеном руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема, али "паметни људи савршено разумеју да је то лаж".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner