Русија

Путин: Русија је светски лидер у нуклеарној технологији (ВИДЕО)

Нуклеарна енергија се активно развија, а удео производње нуклеарне енергије у укупном енергетском билансу Русије може се повећати на 25 одсто до 2045. године, поручио је руски лидер
Путин: Русија је светски лидер у нуклеарној технологији (ВИДЕО)© Tanjug/Sergey Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Русија помаже стварање нуклеарне енергије у низу земаља у иностранству, изјавио је руски председник Владимир Путин путем видео линка на церемонији постављање темеља седмог блока Лењинградске нуклеарне електране и почетка изградње брзе пруге Москва - Санкт Петербург.

"Русија је светски лидер у области нуклеарне технологије. Уз нашу помоћ, нуклеарна енергија се у страним земљама ствара практично од нуле, ствара се читава индустрија, обучавају се стручњаци, развија неопходна инфраструктура у складу са најстрожијим еколошким стандардима", казао је Путин.

Руски лидер је напоменуо да "Росатом данас гради 22 блока у седам земаља".

Према његовим речима, нуклеарна енергија се активно развија, а удео производње нуклеарне енергије у укупном енергетском билансу Русије може се повећати на 25 одсто до 2045. године. 

Говорећи о брзој прузи Москва-Санкт Петербург, Путин је истакао да ће та линија допринети расту пословне активности и туризма, јер ће пролазити кроз регионе у којима живи 20 одсто становништва земље.

"Аутопут ће проћи кроз територију шест конститутивних ентитета Федерације, у којима живи око 30 милиона људи. То је око 20 одсто укупног становништва Русије", напоменуо је Путин.

image