Русија

Путин: Опсада Лењинграда био је покушај истребљења целог града, уништићемо неонацизам (ВИДЕО)

Путин и Лукашенко отворили су данас нови меморијални комплекс посвећен жртвама опсаде Лењинграда и истакли да злочини нациста неће бити заборављени
Путин: Опсада Лењинграда био је покушај истребљења целог града, уништићемо неонацизам (ВИДЕО)© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Данашњи дан, 27. јануар "један је од најбитнијих датума наше заједничке историје", рекао је данас председник Русије Владимир Путин на отварању новог меморијалног комплекса посвећеног жртвама опсаде Лењинграда.

Тог дана војска Црвене армије у потпуности је ослободила Лењинград, а истог дана, свега годину дана касније совјетска армија ослободила је и концентрациони логор Аушвиц, рекао је Путин у присуству лидера Белорусије Александра Лукашенка.

Опсада Лењинграда и нацистички концентрациони логори доказ су ужаса нацизма, додао је, након чега је подсетио да је опсада Лењинграда била планирана акција.

У питању је "хладнокрвни геноцид над руским народом", "покушај истребљења целог града", а докази за то постоје у многим нацистичким документима из тог времена, истакао је руски лидер.

Путин је нагласио да су убијани обични цивили: више од половине оних који су изгубили живот током Другог светског рата били су људи без оружја.

Масовна убиства цивила "показују да су нацисти и њихови сателити ратовали не против идеологије или политичког режима: њихов циљ су били најбогатији природни ресурси, територија наше земље и уништење највећег броја грађана", објаснио је Путин.

Наша бол због уништених судбина милиона људи траје 80 година, наше страдање се преноси с колена на колено и нема време застарелости, као што га немају ни злочини Хитлерових саучесника и нацистички фанатици, нагласио је председник Русије.

Из тог разлога, споменик који се данас отвара, како је рекао, биће посвећен свим цивилима СССР-а који су умрли током Другог светског рата. 

Нацизам је 1945. године био поражен, али не и искорењен

"Реваншистима смета права и аутентична историја која им не иде на руку. Отуда и покушаји да се искриве и ревидирају узроци, ток и сами резултати Другог светског рата, глорификацијом убица и клеветањем хероја. Они у немоћном гневу руше споменике оних који су ослободили планету од нацизма, одричући се и својих предака. А то је такође злочин", истакао је руски председник.

Споменик је знак да чувамо сећање на њих, а то је је важно и за нашу будућност, будући да смо сведоци да поједине стране данас покушају да измене резултате суђења у Нирнбергу, објаснио је председник Русије.

"Кијевски режим велича помоћнике Хитлера. Настављају се варварски напади на градове, децу. Русофобија је постала део државне политике широм Европе", али "ништа неће моћи да заустави напоре милиона људи не само у Русији, већ и у целом свету да живе слободно, у миру и безбедности", поручио је председник Русије.

"Урадићемо све да коначно искоренимо нацизам", одлучно је додао.

Поручио је и да ће Москва наставити истрагу злочина почињених током Другог светског рата како би се утврдили кривци.

Свечаности у близини Санкт Петербурга присуствује и председник Белорусије Александар Лукашенко.

Белоруски председник Александар Лукашенко критиковао је уништавање споменика совјетским војницима у Пољској, балтичким земљама и Украјини, рекавши да сећање на догађаје из Другог светског рата не живи у споменицима, већ у срцима људи.

"Сећање на жртве тог рата, на херојство наших очева и дедова данас онемогућава да живе многе, а посебно идеолошке послушнике убица и издајника. Они су ти који дочекују крвнике у својим парламентима, они су ти који започели рат са гробовима и споменицима у Пољској, балтичким државама и Украјини. Потпуни лудаци. Како мислите да ћете рушењем споменика уништити успомену која живи у срцима народа? Народ који је нашао снагу да изградимо нове мирне односе са оним државама које су јуче донеле патњу и смрт нашим крајевима", рекао је Лукашенко на свечаном отварању Меморијалног комплекса у знак сећања на жртве нацистичког геноцида током Великог отаџбинског рата.

Лукашенко је напоменуо да је сваки споменик посвећен догађајима из Великог отаџбинског рата "сведок, тужилац и судија, непобитни доказ геноцида над совјетским народом".

Председник Белорусије је истакао да ће сећање на херојство победника и духовни подвиг совјетског народа бити заувек негован.

"Цена велике победе је наша заједничка бол. Заједничка за све народе које је Хитлерова Немачка осудила на смрт. Белоруси то осећају као нико други", рекао је Лукашенко.

Он је напоменуо да се у совјетским годинама примарна пажња поклањала овековечењу сећања на војнике Црвене армије, оне који су се директно борили и оружјем бранили своју земљу, а таквих споменика има на хиљаде у Русији и Белорусији.

Истовремено, наставио је председник, није у потпуности одата почаст онима који су подвиг извршили у тишини. Лукашенко је додао да откривени споменик отклања овај пропуст и одаје почаст цивилима и деци који нису могли да се бране.

"Не можемо да променимо прошлост, али имамо моћ да заштитимо будућност. Нека овај споменик чува наше заједничко историјско памћење, братство народа, снагу неуништивог јединства народа који су уједињени у борби против светског зла и победили га", поручио је Лукашенко.

Пројекат комплекса су 2022. године одобрили лењинградски ветерани и бивши затвореници у концентрационом логору.

Споменик је дело скулптора Андреја Коробцова и архитекте Константина Фомина.У основи споменика је мермер, на врху којег је фигура мајке са децом. Висина централне скулптуре је 47 метара. Споменик има 150 скулптурних барельефа (ниских рељефа), који су направљени на основу прича људи и фотографија.

image
VV inauguration
banner