Србија и Балкан

Грајф: Нецивилизовано негирање злочина над Србима у БиХ

Грајф је подсетио да бошњачка страна никад није прихватила резултате Комисије која је показала да у Сребреници није било геноцида
Грајф: Нецивилизовано негирање злочина над Србима у БиХ© Kemal Zorlak/Anadolu Agency/Getty Images

Резултати било које резолуције, којом се инсистира на једностраним политичко-медијским наративима, никада не воде помирењу и дугорочној стабилности, каже председник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф.

Независна међународна комисија, на чијем челу је био за Грајф, закључила је, наиме. да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Грајф је раније појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

Грајф је зато, коментаришући то што бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке председништва БиХ ради на новој резолуцији о геноциду у Сребреници, која би требало да буде представљена у априлу, нагласио да пропаганда увек покушава да спречи академску верификацију медијско-политичких наратива.

Он у разговору за Срну наводи да је Република Српска основала Независну међународну комисију, како би се отвориле све архиве – као и да је истраживачима гарантовала потпуну независност у раду, али да и даље има оних који поричу чињенице из Извештаја те комисије.

Комисија се, како он каже, често назива "Грајфова комисија" у јавности, што је "потпуно нетачно и има за циљ умањивање ефеката Извештаја", јер се она заправо састоји од 10 врхунских стручњака који су били независни у истраживању и писању својих делова текста.

Влада Републике Српске, када је Комисија формирана, дала је гаранције да ће Комисија имати потпуну независност у свом истраживању и процесу припремања Извештаја, наводи он, додајући да се Српска обавезала и да ће његове резултате прихватити какви год били.

"Морам да признам да је та посвећеност Републике Српске била веома храбра јер, како се испоставило, Извештај садржи бројне чињенице о појединачним и масовним злочинима које је српска страна починила над муслиманима у подручју Сребренице. Стога је то био велики политички ризик, али су власти Републике Српске биле спремне на то", истакао је Грајф, додајући да на страни Федерације БиХ нико није био спреман да призна масовне и систематске злочине које је такозвана Армија БиХ починила над српским становништвом.

Чланови Комисије сведочили су, каже, потпуно нецивилизованом негирању чињеница из Извештаја у вези са злочинима такозване Армије БиХ над Србима.

"Систематско и антицивилизовано негирање злочина против Срба претворило се у означавање Извештаја као српске пропаганде, те у потпуно нецивилизоване и примитивне личне нападе на чланове Комисије који су у одрећеним случајевима прерасли у својеврсни линч", нагласио је Грајф који је и водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста.

Грајф је нагласио да је Комисија поносна на Извештај који је објавила и да га сматра аутентично-научним документом, који је уравнотежен и заснован на чињеницама.

"Позивамо све стране којих се ово тиче да чланове Комисије и њене закључке третирају са истим стандардима којима су се они водили у свом раду, без компромиса, уских интереса и притисака споља било које врсте", рекао је Грајф, дугогодишњи шеф деска за Немачку и Пољску у Јад Вашему, те између осталих аутор и књиге "Плакали су без суза" по којој је снимљен Оскаром награђен филм "Саулови синови".

image