Русија

Терористички напад у Москви: Убијено 60, рањено 150 особа; Путин са шефовима ФСБ-а, МУП-а и гарде

Председник РФ Владимир Путин прати развој ситуације у вези са пуцњавом у "Крокус сити холу" , портпаролка МСП Марија Захарова назвала је напад терористичким актом, док је Дмитриј Медведев истакао да нападачи морају бити пронађени

Најмање три маскиране особе отвориле су ватру вечерас уочи концерта групе "Пикник" у тржном центру и концертној дворани "Крокус сити" на северозападу Москве. 

Према последњим подацима, у терористичком нападу погинуло је најмање 60 људи, а рањено 150, саопштио је Централни оперативни центар ФСБ. Спискови жртава терористичког напада на "Крокус сити" биће објављени на сајту Министарства за ванредне ситуације.

Страхује се да ће број мртвих и већи, с обзиром на размере терористичког акта и пожара који је избио након напада. Министар здравља Михаил Мурашко рекао је да је после напада хоспитализовано 110 одраслих особа и петоро деце.

У тешком стању је 60 особа, међу којима и једно дете. 

Према писању локалних медија, у згради је могло бити до 6.200 људи када је почела пуцњава пошто је заказани концерт био распродат.

Непознати нападачи упали су у "Крокус сити" и отворили ватру из аутоматског оружја и у партеру сале и у фоајеу. Након тога су "бацили ручну или запаљиву бомбу, што је изазвало пожар", пренео је дописник "РИА Новости".

Прво су се запалила седишта у концертној дворани, а ватра се потом проширила до крова и захватила трећину зграде. Како преносе медији, зградом је одјекнула и експлозија.

Руски медији преносе да су неке особе евакуисане директно са крова зграде. Огроман број снага реда, ванредних и хитних служби био је на терену, а припадници полиције и даље обезбеђују место трагедије.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да у гашењу пожара који је прогутао горње делове комплекса "Крокус", сатима учествује 320 ватрогасаца и 130 јединица технике.

Путин са шефовима безбедносних служби

Председник Русије Владимир Путин разговарао је током ноћи са руководиоцима Федералне службе безбедности, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије. Руски председник је свим повређенима у терористичком нападу пожелео опоравак и захвалио се лекарима на указаној помоћи, известиле су "РИА Новости".

"На месту ванредне ситуације у 'Крокус сити холу' формиран је оперативни штаб. Информације о жртвама и други детаљи се разјашњавају", саопштиле су локалне власти, што је потврдио и гувернер Московске области Андреј Воробјев.

Појачане су мере безбедности у московском метроу и на аеродромима.

Захарова: Осудити овај монструозни злочин

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је УН и светску заједницу да осуди "монструозни злочин".

"Министарство спољних послова РФ прима позиве из целог света од грађана који изражавају саучешће у вези са трагедијом у 'Крокус сити холу' и оштро осуђују овај крвави терористички напад. Светска заједница је дужна да осуди овај монструозни злочин!", навела је она.

Генерални секретар Уједињених нација и цела међународна заједница треба беспоговорно да осуде терористички акт, Русија то захтева, додала је.

Медведев: Смрт за смрт

Заменик председника Савета за безбедност Дмитриј Медведев поручио је да "терористи разумеју само узвратни терор".

"Никаква суђења или истраге неће помоћи ако се сили не супротстави силом, а смрти тоталним егзекуцијама терориста и репресијама над њиховим породицама. Светско искуство. Ако се утврди да се ради о терористима кијевског режима, немогуће је другачије поступати са њима и њиховим идеолошким инспираторима. Сви они морају бити пронађени и немилосрдно уништени као терористи. Укључујући и званичнике државе која је починила такав злочин. Смрт за смрт", поручио је Медведев.

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан назвала је пуцњаву "ноћном мором".

"Каква ноћна мора у Крокусу. Царство небеско за мртве. Господе, помози онима којима прети ватра", написала је Симоњан на Телеграму.

Како преносе медији, патријарх Кирил се моли за покој душа погинулих и повређених, као и за спас оних којима прети пожар у згради.

Сви спортски, културни и други јавни догађаји у Москви овог викенда су отказани, саопштио је градоначелник престонице Сергеј Собјанин.

"Одлучио сам да откажем све спортске, културне и друге јавне догађаје овог викенда у Москви. Молим вас да се према овој мери односите са разумевањем", написао је Собјанин на Телеграму.

Осуде напада из света

Из Беле куће је саопштено да прате ситуацију у Москви и да су снимци који стижу из руске престонице "застрашујући". Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби је нагласио да САД нису имале никакве обавештајне податке о нападу, иако је Стејт департмент раније упозорио на могуће нападе у Москви и позвао Американце да избегавају места са много људи.

Кирби је додао да трагедија у Москви нема никакве везе са Украјином, нити да има назнака да је Кијев умешан у напад. Из канцеларије председника Владимира Зеленског саопштено је да Украјина није умешана у напад у "Крокусу".

Из Уједињених нација поручују да прате ситуацију и да жале због смрти људи у "Крокус сити холу".

Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је саучешће свом руском колеги Владимиру Путину након пуцњаве, саопштило је Министарство спољних послова Белорусије.

Осуде и изрази саучешћа пристижу из целог света, огласили су се председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, лидери Немачке, Италије, Луксембурга, Кубе, Египта...

Европска унија осудила је терористички напад у "Крокусу" и изразила саучешће, саопштила је Спољнополитичка служба ЕУ.

Вучић: Сутра седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић сазвао је за сутра седницу Савета за националну безбедност поводом вечерашњег терористичког напада у Москви, потврђено је у Председништву. Гостујући на ТВ Прва, изразио је наду да ће терористи који су починили ово страшно злодело бити приведени правди и да се овако нешто више никада неће поновити.

  • 23. мар 2024 • 02:18

    02:18

    Руси солидарни и уједињени у болу

    Грађани који живе у близини "Крокуса" доносе храну, воду и чај за волонтере и полицију, солидарни и уједињени у болу.

    "Живимо недалеко, сазнала сам док сам кувала", рекла је девојка која је доносила чај и храну онима који раде у близини Крокуса.

    "Док сам кувала нисам схватала озбиљно то што сам чула, а онда када сам завршила, процесуирала сам информацију и синуло ми је шта се догодило. Јежим се још увек", навела је девојка. 

    Такође је навела да је чула звук експлозије у Крокусу.

    Будући да је фризерка, каже да многи од њених познаника и клијената одлазе на ове концерте, али да не зна ко ће сутра доћи.

  • 02:16

    Премијер Јерменије Никола Пашињан упутио је телеграм саучешћа руском председнику Владимиру Путину

    Премијер Јерменије Никола Пашињан упутио је телеграм саучешћа руском председнику Владимиру Путину у вези са терористичким нападом у Крокус сити холу, осуђујући овај злочин.

    "Драги Владимире Владимировичу, са искреним саосећањем примио сам трагичне вести о терористичком нападу у Москви који је однео живот невиних људи. Јерменија најоштрије осуђује овај нехуман злочин против цивила", наводи се у поруци објављеној на сајту владе.

  • 02:05

    Непознате особе које су извршиле терористички напад у Крокусу биле су наоружане аутоматима "калашњиков", произилази из снимка Централног истражног комитета Русије.

  • 01:59

    Премијер Српске упутио телеграм саучешћа премијеру Русије

    Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа председнику Владе Руске Федерације Михаилу Мишустину, руководству и народу Русије поводом терористичког напада у концертној дворани у Москви и осудио је овај чин у којем су страдали невини људи.

    "У име Владе Републике Српске и своје име изражавам искрено саучешће жртвама и њиховим породицама. Желим да им поручим да су наша срца са њима у овим тешким тренуцима, и да се молимо за здравље провређених", рекао је премијер.

    Он истиче да је дубоко потресен вешћу о нападу у Москви.

    "Најоштрије осуђујем овај терористички чин. Република Српска жали због овог трагичног догађаја који је задесио пријатељску Русију и верујем да ће одговорни за напад бити процесуирани. Тероризам је претња која угрожава човечанство, тако да сви заједно морамо бити уједињени у борби за очување мира и безбедности у свету", наводи се у телеграму саучешћа председника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

  • 01:51

    Министар безбеднсти БиХ Нешић изјавио је саучешће поводом терористичког акта у Москви

    Министар безбедности БиХ Ненад Нешић изјавио је саучешће поводом терористичког напада у Москви.

    "Вечни починак погинулима у Москви", написао је Нешић.

  • 01:45

    Људи носе цвеће испред зграде руског конзулата у Њујорку, као и испред амбасаде у Вашингтону.

  • 01:43

    Руски председник Владимир Путин је свим повређенима у терористичком нападу у Крокусу пожелео опоравак и захвалио се лекарима, јављају "РИА Новости".

  • 01:26

    Градоначелник Москве: 60 повређених у тешком стању

    У болницама после терористичког напада тренутно је 110 одраслих и петоро деце, 60 одраслих је у тешком стању, рекао је градоначелник Москве Андреј Воробјов.

  • 01:21

    Више од 60 људи погинуло је од последица терористичког напада у Крокусу, јавља Истражни комитет Русије.

  • 01:13

    Шеф Министарства за ванредне ситуације известио је руског председника Владимира Путина о предузетим мерама за спасавање људи и пружање све могуће помоћи жртвама терористичког напада у Крокусу, саопштио је Кремљ.

    Како се додаје, Путин је разговарао и са руководиоцима ФСБ, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner