Русија

Наришкин са министром државне безбедности Северне Кореје: Сарадња у борби против тероризма

Директор Руске спољне обавештајне службе и министар државне безбедности Северне Кореје Ли Чанг Дае разговарали су и о продубљивању руско-севернокорејске сарадње у условима покушаја повећања притиска спољних сила
Наришкин са министром државне безбедности Северне Кореје: Сарадња у борби против тероризмаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Директор Спољнообавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин боравио је у посети Северној Кореји од 25. до 27. марта, а у Пјонгјангу су одржани детаљни преговори са министром државне безбедности те земље Ли Чанг Даеом о јачању сарадње у борби против шпијунаже, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.

"Разговарано је о међународној ситуацији и осигуравању регионалне безбедности и продубљивања руско-севернокорејске интеракције у условима покушаја повећања притиска спољних сила", наводи се у саопштењу.

Појашњава се да су преговори протекли у топлој, пријатељској атмосфери и демонстрирали јединство приступа проблемима о којима се разговарало.

Билатерална размена између Руске Федерације и Северне Кореје интензивирана је у другој половини 2023. године, након самита лидера Северне Kореје Kим Џонг Уна и руског председника Владимира Путина у септембру прошле године.

Преговори са руским председником Владимиром Путином одржани су 13. септембра на космодрому Восточни. У октобру је руски министар спољних послова Сергеј Лавров посетио Северну Кореју.

image