Свет

Русија изразила забринутост због ескалације напетости на Корејском полуострву

САД зарад сопствених геополитичких циљева покушавају да гурну регионалне савезнике у спровођење својих агресивних планова који прете непредвидивим последицама, укључујући и оне у војној сфери, саопштило је руксо Министарство спољних послова
Русија изразила забринутост због ескалације напетости на Корејском полуострвуGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко изразио је, током посете Сеулу, озбиљну забринутост због нагле ескалације напетости на Корејском полуострву, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.

"Руска страна је изразила озбиљну забринутост због нагле ескалације тензија у региону Корејског полуострва", наведено је у саопштењу, преноси ТАСС.

Министарство оцењује да је главни извор нагле ескалације напетости на Корејском полуострву неодговорна и провокативна политика званичног Вашингтона.

"САД зарад сопствених геополитичких циљева покушавају да гурну регионалне савезнике у спровођење својих агресивних планова који прете непредвидивим последицама, укључујући и оне у војној сфери", упозорило је руско Министарство спољних послова.

Додаје се да је руска страна потврдила намеру да развија обострано корисну сарадњу са Северном Корејом у складу са нормама међународног права, у интересу обе земље, као и у циљу јачања мира и стабилности у региону.

Министарство спољних послова Јужне Кореје претходно је саопштило да је Руденко разговарао са јужнокорејским колегом Чунгом Бјунг-Воном о регионалној безбедности, рату у Украјини и билатералним односима две земље.

Чунг је потврдио "оштри став" Јужне Кореје према растућој војној сарадњи Русије са Северном Корејом и позвао Москву да се "одговорно понаша", упутивши Русији позив на сарадњу како би се спречило било какво кршење легитимних права јужнокорејских фирми и грађана у Русији, навело је јужнокорејско министарство.

image