Свет

Уљанов: "Формула мира" Зеленског је одсечена од реалности, састанак у Давосу предодређен за неуспех

Учесници мировног састанка о Украјини на Светском економском форуму су изгубили оријентацију у времену – говорили о хипотетичким мировним споразумима без учешћа једне од две кључне стране и без узимања у обзир ситуације на терену
Уљанов: "Формула мира" Зеленског је одсечена од реалности, састанак у Давосу предодређен за неуспех© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Такозвана "формула мира" Владимира Зеленског је ствар пропаганде која нема везе са реалношћу, оценио је руски представник при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов на Телеграму, коментаришући састанак у Давосу.  

"Скупило се осамдесетак одраслих људи који имају моћ да разговарају о начинима за постизање мира у Украјини, ослањајући се на пропаганду која нема никакве везе са стварношћу", написао је Уљанов.

Зеленски је своју формулу за мир написао као да је намењена држави која је капитулирала, а то нема никакве везе са стварношћу, додао је Уљнов.

Притом, међу учесницима скупа у Давосу, поред традиционалне "антируске скупине", било је неколико представника појединих земаља које, чини се, заузимају мање-више разуман став о украјинском питању, али представника Русије није било, рекао је он.

"То показује у каквом лицемерном свету живимо. Испоставља се да се може говорити о хипотетичким мировним споразумима без учешћа једне од две кључне стране и без узимања у обзир стања на терену", написао је.

Према његовим речима, овај састанак у Давосу је унапред предодређен на неуспех јер су његови учесници изгубили оријентацију у времену, простору и стварности.

Састанак о такозваној "формули мира" за решење у Украјини одржан је 14. јануара у Давосу на нивоу саветника за националну безбедност. На њему су учествовале 83 делегације.

Руско Министарство спољних послова одбацује "формулу мира Зленског", истичући да је предлог апсолутно неостварив – захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, да јој се дају гаранције безбедности и да се формира специјални трибунал за истрагу "ратних злочина" који се приписују Русији. Кремљ ову иницијативу сматра потпуно одсеченом од стварности.

Како је истакао председник Русије Владимир Путин, ако Кијев заиста жели преговоре, нису му потребни никакви велики, театрални поступци, већ само да укине закон о забрани преговора. Притом, решење је могуће само ако се поштују безбедносне гаранције Русије, додао је Путин.

Москва је такође више пута истицала да испуњавање циљева Специјалне војне операције остаје њен апсолутни приоритет.

image