Русија

Ако до преговора Москве и Кијева и дође, пресудиће ситуација на фронту, не "формула" Зеленског

Неименовани извор у Москви каже да без Русије ни један разговор о Украјини нема смисла, док извор у Анкари тврди да Запад није спреман за преговоре о решавању сукоба
Ако до преговора Москве и Кијева и дође, пресудиће ситуација на фронту, не "формула" Зеленског© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Преговори о сукобу у Украјини, ако до њих дође, неће се заснивати на "формули" Зеленског – Москва и Кијев ће преговарати на основу ситуације на фронту и политичко-географске реалности, тврди неименовани извор у Москви.

"Формула мира" коју је предложио украјински председник Владимир Зеленски или "копeнхшки формат" неће бити основа за преговоре Русије и Украјине, наводи извор.

Без Русије, ни један разговор о Украјини нема смисла, каже он и подсећа да је Кијев сам себи законом забранио преговоре са Русијом, док истовремено Запад снабдева Украјину наоружањем за терористичке нападе.

Дипломатски извор у Анкари за руску агенцију каже да Турска још не види спремност Запада за преговоре о решавању сукоба у Украјини и да постоји опасност да ситуација дође у ћорсокак.

Подсетио је на речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је више пута поновио да у мировном процесу нема губитника и додао да би наставак преговора у оквиру Истамбулског процеса могао да допринесе прекиду ватре.

Руско Министарство спољних послова одбацује "формулу мира Зленског", истичући да је предлог апсолутно неостварив – захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, да јој се дају гаранције безбедности и да се формира специјални трибунал за истрагу "ратних злочина" који се приписују Русији. Кремљ ову иницијативу сматра потпуно одсеченом од стварности.

Како је истакао председник Русије Владимир Путин, ако Кијев заиста жели преговоре, нису му потребни никакви велики, театрални поступци, већ само да укине закон о забрани преговора. Притом, решење је могуће само ако се поштују безбедносне гаранције Русије, додао је Путин.

Москва је такође више пута истицала да испуњавање циљева Специјалне војне операције остаје њен апсолутни приоритет.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner