Русија

Москва рекла "њет": Русија одбилa да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској

Конференција о Украјини у Швајцарској биће наставак састанака у "копенхагенском формату", који су се дискредитовали и доспели у ћорсокак, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва рекла "њет": Русија одбилa да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској© DeAgostini/Getty Images

Русија не намерава да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској, чак и ако буде званично позвана, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Москва нема намеру да учествује у таквој конференцији", наводи се у коментару Захарове на сајту Mинистарства спољних послова. 

Она је напоменула да ће конференција о Украјини у Швајцарској бити наставак састанака у "копенхагенском формату", који су се дискредитовали и доспели у ћорсокак.

Швајцарска председница Виола Амхерд је раније изјавила да је украјински председник Владимир Зеленски затражио да се организује мировни самит о Украјини. 

Како је изјавио шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак, Кијев жели да одржи самит како би се одобрила украјинска "формула мира". 

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис је истакао да нема алтернативе учешћу Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Руске Федерације немогуће.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је на састанку са Касисом у јануару нагласио да Москва, када гради билатералне односе, узима у обзир Берново одступање од принципа неутралности и његову подршку Кијеву. 

Подсетимо, Швајцарска није чланица ЕУ или НАТО-а, али се Берн придружио готово свим европским санкцијама Руској Федерацији од 24. фебруара 2022. године. 

Берн је замрзнуо 8,8 милијарди долара приватне руске имовине као део санкција, док је швајцарска банка "Кредит свис" блокирала или замрзнула више од трећине руске имовине регистроване у тој земљи.

image
VV inauguration
banner