Русија

Руска крстарећа ракета Х-101 добила додатну бојеву главу: Са 400 на 800 кг убојитог терета

Захваљујући овој модификацији, Х-101 ће бити друга најмоћнија ракета руске војске одмах иза Х-22
Руска крстарећа ракета Х-101 добила додатну бојеву главу: Са 400 на 800 кг убојитог теретаwww.globallookpress.com © facebook.com/mod.mil.rus

На поједини руским и украјинским Телеграм каналима специјализованим за војне теме и Специјалну војну операцију појавиле су се информације да је Русија унапредила разорну моћ крстарећих ракета Х-101 и то уградњом друге бојеве главе.

Ова модификација довела је до удвостручавања разорног потенцијала руске ракете, будући да је тежина убојитог терета, повећана са 400 на чак 800 килограма. Како је установљено анализом једне од пресретнутих ракета, дуплирање убојитости омогућено је смањивањем резервоара са горивом, што је ослободило простор за уградњу друге бојеве главе.

Стога ће Х-101 бити друга најмоћнија ракета руске војске у домену тежине бојеве главе, одмах иза Х-22 чија бојева глава тежи око 1.000 кг.

Смањивање резервоара, логично, довело је и до смањивања ефективног домета са око 5.500 км на између 2.250 и 3.500 км. Међутим, ово неће утицати на оперативну способност Х-101, јер је и такав домет сасвим довољан да ракета долети и до најзападнијих делова Украјине, и то путањама којим се заобилазе кључни положаји украјинске ПВО.

Према информацијама добијеним анализом пресретнуте ракете, друга бојева глава напуњена је челичним коцкицама, које служе као субмуниција и углавном се налазе у ракетама земља-ваздух. 

Претпоставља се да су се Оружане снаге РФ определиле за овакво решење јер ће ракета са удвострученом разорном моћи олакшати уништавање и онеспособљавање кључних енергетских објеката и постројења на територији Украјине.

Стога је врло вероватно да је прва мета унапређених Х-101 била Дњепарска хидроелектрана у Запорожју, коју је 22. марта погодило осам ракета ове врсте и притом онеспособило једну од две станице.

Подсећања ради, конструктори запослени у предузећу "Радуга", које између осталог производи и Х-101, су министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу још током посете овој компанији у јануару саопштили да је бојева глава ракете повећана на 800 кг.

image