Русија

Захарова: Референдум о уласку у НАТО није одржан јер народ Шведске то не би прихватио

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова навела је да анкете у Шведској показују да се три петине грађана противи могућности учешћа шведских војника у вежбама или борбеним операцијама НАТО-а
Захарова: Референдум о уласку у НАТО није одржан јер народ Шведске то не би прихватиоwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Чланство у НАТО-у за Шведску је ризично и скупо, а и потпуно непотребно и нико у земљи, осим привремене проамеричке владе у Стокхолму, то није желео, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Чланство у НАТО-у је за Шведску је ризична и скупа промена приоритета. И, наравно, народу Шведске то уопште није потребно. Зато није организован референдум о чланству. Управо зато што нико није хтео и не жели да уђе у НАТО, осим привремене владе у Стокхолму оријентисане ка Вашингтону", указала је Захарова.

Она је навела да се, према истраживањима јавног мњења у Шведској, три петине грађана противи могућности учешћа шведских војника у вежбама, или борбеним акцијама НАТО-а.

Захарова је нагласила да је одлука Стокхолма да уђе у НАТО "поларизовала шведско друштво".

"Пола земље се оштро противи чланству у Северноатлантској алијанси", рекла је Захарова.

Шведска је 7. марта званично постала 32. чланица НАТО-а. Последњих година Русија је најавила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. НАТО проширује иницијативе и то назива "одвраћањем од руске агресије". Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи. Кремљ је напоменуо да Руска Федерација никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

image
VV inauguration
banner