Русија

Захарова: Самит о нуклеарној енергији у Бриселу је неуспешан без Русије и Ирана

Кључне евроазијске државе које се залажу за мирољубиву употребу нуклеарне енергије нису биле позване на самит, истиче портпаролка Министарства спољних послова Русије
Захарова: Самит о нуклеарној енергији у Бриселу је неуспешан без Русије и Иранаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Одлука организатора да не позову Русију и Иран на самит о нуклеарној енергији у Белгији предодредила је његов неуспех, јер би нуклеарна енергија требало да остане ван политичких оквира, написала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на свом телеграм каналу. 

Захарова је навела да су организатори самита у Бриселу од 21. и 22. марта назвали "глобалним" и "историјским", док "кључне евроазијске државе које се залажу за мирољубиву употребу нуклеарне енергије на глобалном нивоу, укључујући и Русију, нису биле позване". С друге стране, Захарова је подсетила да није позван ни Иран, који је већ дуже време под лупом јавности управо због њиховог нуклеарног програма.

Захарова оцењује да су "стручњаци одмах видели да је 'историјски самит' пропао" и објаснила да су све сличне тврдње о посебности овог догађаја само једна обична игра речи, којој неретко прибегавају на Западу. 

На самиту у Бриселу био је, подсетимо, и председник Србије Александар Вучић. У питању је био први Самит о нуклеарној енергији. Светски лидери током њега разговарали су о значају нуклеарне енергије у решавању климатских промена и јачању енергетске безбедности.

Након завршетка самит, председник Вучић је поручио да је држава доносила погрешне одлуке последњих 35-40 година, и истакао:

"Без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо долазак вештачке интелигенције, електричних аутомобила."

image
VV inauguration
banner