Србија и Балкан

Грујичић са Сијартом у Сочију: Нуклеарна медицина је будућност у лечењу пацијената

Даница Грујичић је изјавила да је нуклеарна медицина будућност у лечењу пацијената и да ће ускоро све више здравствених проблема моћи да се решава управо уз помоћ те гране медицине
Грујичић са Сијартом у Сочију: Нуклеарна медицина је будућност у лечењу пацијената© TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Министарка здравља Даница Грујичић представља Србију на Међународном форуму АТОМЕКСПО 2024. који се одржава у Сочију у Русији, а одмах по доласку сусрела се са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом са којим је разговарала о новим правцима сарадње две државе, саопштило је Министарство здравља Србије.

"Посебно је истакнута сарадња у области онкологије, с обзиром на то да и Србија и Мађарска имају велики број оболелих и велику смртност од онколошких обољења", пише у саопштењу Министарства.

У саопштењу истичу да је посебна тема била сарадња у области нуклеарне медицине, коју, како подсећају из Министарства здравља, министарка Грујичић увек истиче као будућност у лечењу пацијената, јер Мађарска има развијен Центар за нуклеарну медицину у Дебрецину.

"У том смислу, било је речи о посети српских стручњака овом Центру. Једна од тема била је и погранична сарадња у правцу развоја здравствених установа уз државне границе са обе стране, како би се грађанима Србије и Мађарске олакшала здравствена заштита и нега нарочито у случајевима ургентних стања", наводи се у саопштењу.

Нуклеарна медицина је будућност у лечењу

Даница Грујичић је изјавила да је нуклеарна медицина будућност у лечењу пацијената и да ће ускоро све више здравствених проблема моћи да се решава управо уз помоћ те гране медицине.

"Када је реч о онкологији и лечењу онколошких пацијената достигнућима нуклеарне медицине, Русија је већ закорачила у 22. век. Када сам недавно разговарала са вашим министром здравља Михаилом Мурашком који нам је био у посети, рекла сам да Министарство здравља и Србију интересује управо примена нуклеарне медицине", поручила је Грујичић.

Најављено је да ће Министарство здравља Републике Србије у Сочију потписати и Меморандум о сарадњи са компанијом "Росатом, глобалним лидером у примени нуклеарне енергије у разним областима.

Највећи међународни форум посвећен нуклеарној енергетици на свету, окупио је представнике 75 држава, 4.500 учесника, међу којима су министри и представници владиних агенција, представници највећих компанија глобалне нуклеарне индустрије, као и бројни међународни стручњаци.

image
VV inauguration
banner