Свет

У Бриселу први самит о нуклеарној енергији, Вучић: Србија спремна за енергетску транзицију (ФОТО)

Србија има мораторијум на градњу нуклеарки, а у јавности све више провејава мишљење да о нуклеарној енергији мора да се размишља

У Бриселу почиње први Самит о нуклеарној енергији. Светски лидери, међу којима и председник Србије Александар Вучић, разматраће значај нуклеарне енергије у решавању климатских промена и јачању енергетске безбедности.

Долазећи на самит, Вучић је рекао да је данас важно да разумемо у коликом смо заостатку и какве смо погрешне одлуке доносили 35-40 година раније.

"Значај који се придаје овом самиту нама указује колико ће нам струје недостајати у будућности. Да поједноставим, без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо долазак вештачке интелигенције, електричних аутомобила", рекао је председник Србије новинарима.

Указао је на то да ћемо морати да мењамо наше законске норме, као и  наше навике, али и да доводимо наше људе из иностранства јер немамо довољан број стручних људи.

"Мораћемо и да издвојимо значајна финансијска средства у будућности да бисмо могли то да направимо", рекао је он.

"Породична" фотографија

Вучић је објавио "породичну" фотографију са учесницима самита.

"Одлична прилика да са европским лидерима разговарам о стратешким циљевима ЕУ у погледу енергетске кохезије у Европи, дугорочним перспективама енергетске одрживости и развојним плановима за постизање енергетске ефикасности и безбедности. Као одговоран партнер, Србија је спремна да системски приступи овим питањима и да свој допринос енергетској транзицији у циљу постизања трајне енергетске одрживости", написао је Вучић уз фотографију.

Урсули захвалност за подршку Србији

Председник Републике Србије састао се са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен током самита.

"Важан разговор са Урсулом Фон Дер Лајен и велика захвалност за подршку Србији. Говорили смо о свим стратешким питањима, о будућности Србије и њеном напретку на европском путу", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник се пре почетка самита састао са Александром де Кроом и Рафаелом Марианом Гросијем, а тим поводом Вучић се огласио и на друштвеној прежи Инстаграм.

"Хвала Александру де Кроу и Рафаелу Мариану Гросију на срдачном дочеку и прилици да и Србија учествује на овом значајном Самиту на којем се обликује енергетска будућност Европе. Ово је прилика да са светским лидерима поделимо ставове о улози нуклеарне технологије у процесу смањења употребе фосилних горива, о јачању енергетске безбедности и подстицању економског развоја", написао је председник на Инстаграму.

Први пут на таквом самиту окупиће се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

Светски лидери ће се окупити у Бриселу како би истакли улогу нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.
Председник Вучић је раније изјавио да ће у оквиру самита бити одржани значајни састанци.

"Имамо тај самит за нуклеарну енергију, биће много европских и светских лидера, сви европски званичници, тако да ће то бити прилика за додатне значајне састанке за све нас", рекао је председник Вучић.

У свету је активно 396 нуклеарки, а готово половина их је у Европи. Такође, у изградњи је 30 пројеката за нове електране, а у припреми их је три пута више.

Румунија је уз постојећу нуклеарку и подршку Сједињених Држава већ одредила локацију за градњу прве модуларне нуклеарне електране.

Румунски министар енергетике Себастијан Бурдуја каже да Румунија има шансу да буде "прва међу првима".

"Зато што су владе Сједињених Држава и Румуније већ годинама посвећене том путу. Изабрали смо најсавременију нуклеарну технологију", наводи Бурдуја.

Немачка без нуклеарки

Уочи бриселског Самита о нуклеарној енергији, реакције су стигле и из Немачке.

Званични Берлин је прошле године затворио и последње три нуклеарке. Док неки подржавају ту одлуку, други сматрају да је треба преиспитати.

Никлас Хене, из немачког Института за нову климу, сматра да су нове нуклеарне електране које се тренутно граде "невероватно скупе". 

"Нису исплативе. Мислим да су они који се фокусирају на нуклеарну енергију на погрешном путу, јер она није решење и није компатибилна са обновљивим изворима енергије", истиче Хене.

С друге стране, Јенс Шпан, бивши министар здравља Немачке и члан Бундестага из редова Хришћанско-демократске уније, тврди да је, из данашње перспективе, Немачка ишла погрешним редоследом.

"Требало је прво да укинемо енергију угља, а затим нуклеарну енергију. Тако бисмо боље постигли климатске циљеве", закључује Шпан.

Самит у Бриселу – нова прилика за екологију

Први светски Самит о нуклеарној енергији организују Међународна агенција за атомску енергију и Белгија, која је после катастрофе у Фукушими донела одлуку о гашењу својих нуклеарки.

Међутим, у време енергетске кризе, Брисел је одложио затварање.

Премијер Белгије Александар де Кро тврди да ће скуп о нуклеарној енергији бити прилика за све лидере да изнесу ставове о улози коју нуклеарна технологија мора да игра.

"Као и улогу коју ће играти у наредним годинама у испуњавању циљева декарбонизације које смо заједнички поставили", каже Де Кро. 

Нуклеарке данас покривају 10 одсто светских потреба за струјом.

Подсетимо, Србија има мораторијум на градњу нуклеарки, а у јавности све више провејава мишљење да о нуклеарној енергији мора да се размишља.

image