Русија

Лавров поручио Зеленском: Није штетно сањати, само је патетично

Претходно је Владимир Зеленски у интервјуу за "Си-Би-Ес њуз" изјавио да преговори између Москве и Кијева могу да почну ако Украјина успе да достигне границе 2022. пре почетка Специјалне војне операције
Лавров поручио Зеленском: Није штетно сањати, само је патетичноwww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је, коментаришући недавне изјаве Владимира Зеленског, који је признао могућност преговора са Русијом и потребу повратка на границе из фебруара 2022, рекао да "није штетно сањати".

Зеленски је у интервјуу за "Си-Би-Ес њуз" изјавио да "преговори између Москве и Кијева могу да почну ако Украјина успе да достигне границе 2022. пре почетка Специјалне војне операције", напоменувши да је "сигуран да када руски председник Владимир Путин изгуби оно што је заузео од 2022. године, биће спреман за дијалог".

"Па, сањати није штетно, него изгледаш патетично", казао је Лавров новинарима након састанка са страним амбасадорима о ситуацији у Украјини.

Шеф руске дипломатије је додао да се после неуспеха истанбулских преговора 2022. године, Русија коначно уверила да о нагодби у Украјини није потребно разговарати са њеним председником Владимиром Зеленским, већ са онима  који му забрањују или дозвољавају да преговара.

Лавров је истакао да Запад на примитиван и преварантски начин мами земље светске већине на мировну конференцију о Украјини у Швајцарској.

"На захтев Украјине сазивају мировну конференцију, која је замишљена у два дела. На првом делу те мировне конференције, коју Швајцарци, како су навели, желе да направе пре лета, планирано је да се коначно усагласе сви предлози који се морају прихватити за успостављање мира, како се наводи. Маме људе на тај догађај на примитиван и преварантски начин, а циљ је да се окупи 140 делегација", указао је Лавров. 

image