Русија

ФСБ спречио нове терористичке нападе у Запорошкој области

Диверзанти деловали по наређењу украјинских специјалних служби, саопштила Федерална служба безбедности
ФСБ спречио нове терористичке нападе у Запорошкој областиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је серију терористичких напада у Запорошкој области, коју су планирале украјинске службе, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ-а, пренео је ТАСС.

У планирању акција учествовала су три држављана Украјине, а потенцијални терористички напади требало је да се десе на јавном месту.

"Тројица држављана Украјине приведена су у Мелитопољу, на путу ка месту где је требало да буде постављена експлозивна направа на једној од градских пијаца", прецизирали су данас из руске службе безбедности. Двојица приведених су раније осуђивани за тешке злочине почињене у Украјини. Један од њих признао је да му је један украјински полицајац рекао да ће бити ослобођен свих оптужби уколико пристане да учествује у диверзантској акцији.

"Признали су да су деловали по инструкцијама украјинских специјалних служби у циљу застрашивања цивила Запорошке области", навео је ФСБ у саопштењу. 

У њиховим колима пронађени су делови импровизоване експлозивне направе, на бази пластичног експлозива, као и електрични детонатори. Заплењени су и два пиштоља са муницијом и једна граната. Државни органи Русије поднели су кривичну пријаву, преносе руски медији. Диверзанти су након хапшења пребачени у притвор у Москву.  

Запорошка област једна је од четири територије које су ове године, одлуком грађана тих области, припојене Руској Федерацији. 

Прошле недеље Москва је спречила још један терористички напад. Тада је на мети био гасовод "Турски ток". 

image
VV inauguration
banner