Русија

Лукашенко: Нема смисла да Русија потпише мировни споразум са Зеленским

Белоруски лидер сматра да би се са потенцијалним мировним споразумом између Зеленског и Москве могла десити иста ситуација као са Минским споразумима
Лукашенко: Нема смисла да Русија потпише мировни споразум са ЗеленскимGetty © Belarusian Presidency /Handout/Anadolu Agency

Нема смисла да Русија потпише мировни споразум са украјинским председником Владимиром Зеленским, будући да се његов председнички мандат ближи крају, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Раније је током састанка са белоруским лидером, руски председник Владимир Путин рекао да је мирно решење украјинског сукоба "баш оно чему ми тежимо", али је истовремено нагласио да Русија неће пристати на никакве наметнуте споразуме који игноришу њене интересе.

Лукашенко је током јучерашњег обраћања за медије изјавио да мандат украјинског председника истиче у мају, што значи да би било какав договор са њим био бесмислен, јер би га нова администрација врло лако могла поништити.

"Може доћи до ситуације у којој ће Путин рећи: 'Људи са ким би требало да потпишемо споразум?' Овлашћења председника Украјине су истекла", оценио је Лукашенко и додао да не би било мудро потписивати споразум са украјинским лидером.

"Данас ћемо са њим потписати, рецимо неку врсту споразума, а сутра ће неко други доћи на власт, постати председник и неће му се то свидети. Одбациће споразум и рећи: 'Ово је потписао нелегитимни председник и ја то уопште не одобравам", рекао је Лукашенко.

Белоруски председник је изјавио и да би западни савезници Украјине могли да присиле новог председника да одустане од било каквог потенцијалног мировног споразума, који би Зеленски склопио са Москвом. 

Према његовом мишљењу, сличан случај се већ догодио са сада неважећим споразумима из Минска, за које су и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и некадашњи украјински председник Петар Порошенко признали да су постигнути са Русијом 2014. године како би се Украјини омогућило да се поново наоружа након Мајдана.

image
VV inauguration
banner