Свет

Лукашенко: Нема мировних преговора о Украјини нити мира без Русије

Сада је погодан тренутак да Украјинци и Запад седну за преговарачки сто и да се договоре, оценио је председник Белорусије
Лукашенко: Нема мировних преговора о Украјини нити мира без РусијеGetty © Kremlin Press Office/Anadolu Agency

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да се мировни преговори о Украјини у Швајцарској не могу одржати без Русије.

"Они говоре о неким преговорима и о конференцији у Швајцарској. Без Русије, они желе мир у Украјини", казао је Лукашенко новинару Павлу Зарубину и напоменуо да Белорусија веома пажљиво мотри на то што се догађа у Украјини, укључујући и колико брзо међу грађанима опада рејтинг Зеленског.

Лукашенко је додао да НАТО чини све да увуче Белорусију у сукоб у Украјини.

Како је нагласио, ако Минск сада уђе у рат против Украјине, то ништа неће донети, пошто је украјинска граница потпуно минирана и бетонирана.

Према његовим речима, Украјина мора да схвати неминовност брзог и вишеструког одговора ако пошаље дронове у Русију.

"Украјинци морају да схвате да ако пошаљу беспилотне летелице на објекте као што је рафинерија нафте, одговор ће одмах стићи у десетострукој размери", оценио је лидер Белорусије.

Лукашенко је рекао и да сумња у могућност доласка француских војника у Украјину у циљу заштите Украјинаца.

"Французи ће бранити Украјину, па то је смешно. То су све приче. Никакви Французи неће тамо ући и нико их неће бранити", оценио је председник Белорусије.

Он је такође истакао да је сада погодан тренутак да Украјинци и Запад седну за преговарачки сто и да се договоре.

Подсетио је да се у мају украјинском председнику Владимиру Зеленском завршава мандат и да се може створити ситуација у којој Русија неће имати са ким да се потпише мировни споразум.

Председник Белорусије допутовао је јуче у дводневну радну посету Москви. Како је саопштила агенција Белта, са Лукашенком је у Москву стигла и прва жена-космонаут у историји те земље, Марина Васиљевска.

image
VV inauguration
banner