Русија

"Вашингтон пост": Русија може да ратује још најмање две године

Док украјинска војна моћ све више слаби, Руси су све способнији за борбу, тврди амерички лист
"Вашингтон пост": Русија може да ратује још најмање две године© Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Русија је појачала војну производњу попуњавањем залиха стандардног наоружања и муниције, и сукоб са Украјином може да издржи најмање наредне две године – отрежњујућа је вест за Кијев, који нема довољно оружја и војника и, према оцени "Вашингтон поста", губи тло под ногама на бојном пољу.

Колике су две године када је у питању бојно поље, можда најбоље сведоче примери европских армија – белгијске на пример, која би, да ових дана избије рат, после само неколико сати "морала да баца каменице". Немачки отпор непријатељу једва би потрајао два дана, италијански исто толико, док би француска борба потрајала "чак" неколико недеља, а Британци би капитулирали и за мање од дана, тврдили су минулих месеци поједини војни званичници ових држава.

Док Кремљ покушава да прошири капацитете и развије модерно оружје које би могло побољшати перформансе војске на бојном пољу, истовремено користи и своју огромну предност у броју војника, али и способност да их наоружа старим али поузданим оружјем.

"Поново калибрирајући своју економију на ратну основу, присиљавајући постојеће погоне да раде убрзано за производњу или реновирање старије опреме и купујући делове од Ирана, Кине и Северне Кореје, Русија је изненађујуће опоравила од раних губитака у Украјини", наводи амерички медиј.

Како је западна војна помоћ Кијеву успорила последњих месеци, руске снаге су преузеле иницијативу у Украјини, где сада могу да испаљују артиљерију и размештају беспилотне летелице далеко већом брзином него Украјинци.

Русија је поново наоружала своје снаге реновирањем постојеће опреме која већином датира из совјетске ере.

Амерички званичници су у почетку веровали да је конфликт у Украјини озбиљно деградирао руску војску, али је то демантовао генерал Кристофер Г. Каволи, највиши амерички командант у Европи, који је овог месеца пред Конгресом посведочио да Москва сада има више војника него на почетку Специјалне војне операције да су њене оружане снаге "показале све већу способност да уче и прилагоде се изазовима на бојном пољу, како тактички, тако и технолошки".

Последњих месеци, највиши руски званичници, укључујући министра одбране Сергеја Шојгуа извештавали су Путина да је војно-индустријски комплекс учетворостручио производњу оклопних возила, петоструко повећао снабдевање тенкова и повећао производњу дронова и артиљеријских граната за готово 17 пута.

Да би заобишла санкције, Русија је креирала и нове ланце снабдевања како би набавила западне компоненте за високотехнолошку војну опрему, док се делови усмеравају кроз Турску, Кину и Казахстан, кажу стручњаци, наводи "Вашингтон пост".

"Русија је и даље у стању да набавља велике количине инпута који су јој потребни за војну производњу. Увоз приоритетне робе пао је за само 10 одсто од увођења санкција". наводи се у извештају Кијевске школе економије, на који се позива овај лист.

Извештај украјинског Центра за одбрамбене стратегије наводи да је Русија такође успела да набави залихе нитроцелулозе, једињења потребног за производњу експлозива као што су артиљеријске гранате.

image
VV inauguration
banner