Русија

Захарова: Русија помно прати све маневре НАТО-а

Реторика и обука НАТО трупа су елементи хибридног рата који је Колективни запад покренуо против наше земље, нагласила је портпаролка Министарства спољних послова РФ
Захарова: Русија помно прати све маневре НАТО-аGetty © Pacific Press / Contributor

Русија пажљиво прати све маневре НАТО-а, јер су реторика и обука трупа Алијансе део њеног хибридног рата против Русије, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Истакла је да је велики део ратних игара Алијансе осмишљен управо као сценарио конфронтације Русији и подсетила на опаске команданта копнених снага НАТО-а Дерила Вилијамса да Москва помно прати војне вежбе.

"Руска страна заиста пажљиво прати све маневре северноатлантског блока и извлачи закључке, пре свега да су реторика и обука НАТО трупа елементи хибридног рата који је Колективни запад покренуо против наше земље", рекла је Захарова.

"Примили смо к знању бројне изјаве високих војних официра НАТО-а. Конкретно, контраадмирал Тим Хенри, заменик команданта здружених снага НАТО-а у Норфолку, изјавио је да је циљ вежбе ′Нордијски одговор 2024′ у северној Европи да се пошаље порука Москви о решености Алијансе да брани своје територије. Антируски фокус вежбе био нам је очигледан и раније", прецизирала је она.

Како је додала, велики део оваквих потеза Алијансе управо је усмерен на спровођење сценарија конфронтације Русији, коју су и Вашингтон и његови савезници још 2022. године дефинисали као најзначајнију претњу свом стратешком концепту.

"Супротстављање наводно агресивној Русији је циљ постојања НАТО-а", нагласила је Захарова.

По њеним речима, НАТО настоји да изврши притисак на Русију, да је увуче у трку у наоружању, да обузда њене борбене способности и да је примора да одустане од циљева Специјалне војне операције.

"Они ће пропасти. Имамо довољно могућности да осигурамо безбедност Русије и да заштитимо њене интересе у свакој области", рекла је Захарова.

image