Србија и Балкан

Дрецун: Сурдулица није имала војни значај, НАТО намерно гађао цивилне објекте

Прича коју је изнео портпарол НАТО-а Џејми Шеј о "једној бомби која је промашила циљ" је покушај да се обмане јавност, оценио је народни посланик Милован Дрецун
Дрецун: Сурдулица није имала војни значај, НАТО намерно гађао цивилне објекте© By Usaf/Getty Images

Народни посланик Милован Дрецун оценио је данас да је током агресије на Србију, односно Савезну Републику Југославију, која је започела 24. марта 1999. године НАТО намерно систематски гађао цивилне објекте и убио цивиле како би био ослабљен морал и становништва и војске.

На данашњи дан пре 25 година НАТО авиони бомбардовали су центар Сурдулице усмртивши најмање 20 цивила, укључујући 12 деце, при чему је срушено или оштећено више од 500 кућа.

"Сурдулица, која је бомбардована у три наврата, заиста није имала никакав војни значај. Заиста је веома чудно због чега су уопште гађали Сурдулицу", казао је Дрецун за Танјуг и подсетио да је гађано насеље близу касарне које је густо насељено, као и санаторијум, односно дом за старе где су биле смештене избеглице из Хрватске.

Он је нагласио да је прича коју је изнео портпарол НАТО-а Џејми Шеј о "једној бомби која је промашила циљ" и о томе да се десила грешка, покушај да се обмане јавност и додао да то једноставно није тачно, а да су Сурдулица, као и Алексинац и Ниш, где су бацане касетне бомбе, најбољи доказ за то.

Подсетио је да је било напада када су авиони бомбардовали, па се поново враћали још једном, зато што су очигледно процењивали да нису завршили посао.

"Али знате, овде је ствар у томе да су они погодили, односно бомбардовали, па ја мислим, сигурно једно 70-80 одсто у њиховим акцијама све цивилне циљеве", прецизирао је Дрецун.

Како је додао, током НАТО агресије на Србију, погођено је седам тенкова, а 480 их је било на Kосову и Метохији.

"Седам тенкова су погодили, али су зато 'јуначки' уништили 352 привредна субјекта, фабрика и остало. Погледајте шта су све гађали. Значи, када нису могли да нам униште војне потенцијале, када су схватили, онда су кренули да гађају и школе и вртиће и болнице, да нам одузму и воду и струју и све", закључио је Дрецун.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner