Русија

Русија: Канада одбијањем да испоручи Хунку правда злочине нациста

Одлука канадских власти је неморална и без основа с правне тачке гледишта, указује руски државни тужилац
Русија: Канада одбијањем да испоручи Хунку правда злочине нациста© Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press

Канада на државном нивоу правда нацисте, рекао је за "РИА Новости" државни тужилац Русије Игор Краснов, коментаришући то што је Отава одбила да Москви испоручи Јарослава Хунку, нацисту и члана "Вафен" СС батаљона формираног у Украјини.

Москва је још 5. децембра 2023. упутила Канади захтев о екстрадицији Хунке, који је оптужен за геноцид и за то да је у фебруару 1944. године учествовао у убиству више од 500 цивила Лавовске области Украјинске ССР, међу којима су били и Јевреји и Пољаци.

Канада је овај захтев одбила да испуни, наводећи као разлог то што између Москве и Отаве не постоји договор о екстрадицији, као и то што руска страна, наводно, није приложила доказе да је Хунка заиста крив за поменуте злочине

"С обзиром на то да је неоспорно да је Јарослав Хунка припадао злочиначкој организацији коју је као такву признао и Нирнбершки трибунал - СС дивизији 'Галиција' - одбијање канадских власти (да га испоруче) је грубо кршење непоколебивог принципа неизбежне казне за међународне злочине: војне злочине, злочине против света и човечанства, који су утврђени Уставом и пресудом Нирнбершког суда", поручио је државни тужилац Краснов.

Он је, такође, истакао да није истина да Русија није доставила доказе за оптужбе, додајући да су Отави предочене "свеобухватне информације о непосредном учешћу оптуженог у геноциду". Стога је одлука канадских власти неморална и без основа с правне тачке гледишта, појаснио је. 

"Не само што одбијају да нам га изруче, већ (канадске власти) не желе ни да му (Хунки) суде. Ни прстом нису припретили. На државном нивоу у потпуности правдају злочине нациста", закључио је Краснов.

image