Русија

Лавров са шефом кубанске дипломатије: Претња оживљавања нацизма постоји због америчке политике

Шеф руске дипломатије је навео да су да су ултрарадикална осећања присутна и у неким земљама Европске уније, које су, према изјавама из Брисела – "узор демократије"
Лавров са шефом кубанске дипломатије: Претња оживљавања нацизма постоји због америчке политике© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Претња оживљавања нацизма у свету постоји као резултат политике Сједињених Држава и њених европских савезника, подстичући ултрарадикална осећања, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, на састанку са шефом кубанске дипломатије Бруном Родригезом Париљом у Москви.

На почетку састанка, руски министар је захвалио Хавани на сарадњи по питањима очувања историјског сећања, спречавања и оживљавања нацизма.

"Опасност од таквог развоја догађаја, нажалост, постоји као резултат политике Сједињених Држава и њених европских савезника, који на све могуће начине покушавају да разбију националистичка ултрарадикална и искрена неонацистичка осећања, укључујући у Украјини, која се користи за рат против Руске Федерације", нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да су таква осећања присутна и у неким земљама Европске уније, које су, према изјавама из Брисела – "узор демократије".  

Он је додао да Русија подржава искључење Кубе са америчке листе државних спонзора тероризма.

"Ситуација када Сједињене Америчке Државе укључују Кубу на листу спонзора тероризма, али истовремено настоје да одрже хегемонију у свету 'методама тероризма' је аномалија", оценио је Лавров.

Лавров је нагласио да је Русија захвална  кубанским пријатељима на њиховом принципијелном ставу о ситуацији око Украјине, јер је "Хавана од самог почетка дала реалну оцену онога што се дешавало, наводећи апсолутно тачне, истините разлоге за оно што је Запад припремао дуги низ година".

Према његовим речима, Руска Федерација ће наставити да пружа хуманитарну помоћ Куби својим кубанским пријатељима, укључујући у вези са природним катастрофама, последицама заразе корона вирусом и у вези са оштро негативним ефектом незаконитог ембарга који су САД увеле.

Министар спољних послова Кубе Бруно Родригез Париља изјавио је да интеракција унутар групе БРИКС отвара нове могућности на глобалном нивоу за њене учеснике и захвалио руској страни на позиву на догађаје БРИКС-а у Нижњем Новгороду. 

"Морам да напоменем да је одличан ниво организације и да у овој групи радимо веома пажљиво и увек покушавамо да искористимо све могућности које постоје за сарадњу са БРИКС групом. Верујемо да рад у групи отвара нове могућности на глобалном нивоу", навео је кубански министар.

Састанак министара спољних послова БРИКС-а одржан је у Нижњем Новгороду од 10. до 11. јуна.

Ово је први састанак шефова дипломатских ресора земаља БРИКС-а након проширења асоцијације, којем су присуствовали и шефови министарстава спољних послова низа земаља које нису укључене у ову асоцијацију.

image