Русија

Лавров у Латинској Америци: Запад осудио референдум на Криму, а признао га на тзв. Косову

Русија је "светски шампион" по броју санкција које јој је Запад увео и своје искуство избегавања њиховог утицаја поделиће са Венецуелом, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров у Латинској Америци: Запад осудио референдум на Криму, а признао га на тзв. Косовуwww.globallookpress.com © Ton Molina/Keystone Press Agency

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да западне земље користе праксу двоструких стандарда где год им то одговара, а као примере је навео ситуацију с Кримом и тзв. Косовом. Шеф руске дипломатије је подсетио да је Запад осудио референдум на Криму, али да је признао референдуме на тзв. Косову и Фокландским острвима.

"То су три примера где су примењени потпуно различити стандарди – двоструки, троструки, који у суштини карактеришу став Запада по било ком питању које је од било какве важности за савремене међународне односе", рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Каракасу након састанка са министром спољних послова Венецуеле Иваном Хилом Пинтом и додао да се Русија залаже за примену правила Повеље УН.

Шеф руске дипломатије је нагласио да је Русија "светски шампион" по броју санкција које јој је Запад увео, и зато ће своје искуство избегавања њиховог утицаја поделити са Венецуелом, коју је упозорио да су САД склоне преварама.

"Уверен сам да ће наше искуство бити од користи и нашим венецуеланским пријатељима, јер смо сада прваци света по броју санкција и брзо стичемо искуство. Тако да ћемо га поделити са колегама из Венецуеле", рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са министром спољних послова Венецуеле Иваном Гилом Пинтом.

Шеф руске дипломатије је нагласио да сви добро знају да САД могу да преваре сваког тренутка, а много чешће варају него што испуњавају своја обећања, сопствене предлоге. 

"Можете да почнете са причом када су и Горбачов и Јељцин добили уверење да се НАТО неће ширити, и још много тога. Вероватно ће бити заморно слушати. Сви то добро знају", навео је.

Министар спољних послова Русије рекао је 

Он је додао да управо због тога у потпуности Русија подржава став својих пријатеља у Венецуели.

"Ово је њихова земља, ово су њихови угљоводоници, њихова привреда која је подвргнута снажним незаконитим санкцијама и они сами морају да одлуче како да наставе да раде, како да развијају своју државу, тако да венецуеланска привреда постаје све мање зависна од хирова и геополитичких игара САД или неких других играча из западног табора", нагласио је Лавров.

Лавров је навео да ће Русија и Венецуела ојачати сарадњу у производњи нафте и развоју гасних постројења, као и на другим пројектима.

"Планирамо више пројеката у сфери производње нафте, развоја гасних поља, у пољопривреди, медицини и фармацији, комуникацијама, свемиру, у сфери нових технологија. У свим тим областима планирано је повећање обима и темпа сарадње. Наставићемо да активно користимо постојеће механизме у ту сврху, укључујући међувладину комисију на високом нивоу", казао је.

Руски дипломата је истакао да су Русија и Венецуела договориле практичне мере за проширење трговинске и инвестиционе сарадње и интензивирање веза међу пословним круговима, с обзиром на актуелну ситуацију. Како је навео, стране су такође спремне да убрзају усвајање широког спектра међувладиних споразума и изнеле су додатне циљеве за културне и хуманитарне везе.

Руски министар спољних послова рекао је да су "Куба, Венецуела, Никарагва међу земљама региона које саме бирају свој пут", а да све више латиноамеричких прати овај образац и додао је да колективни Запад даје све од себе да угуши независну политику у Латинској Америци и другим регионима.

Лавров се током своје посете Латинској Америци састао са председником Венецуеле Николасом Мадуром, којем је пренео поруку руског председника Владимира Путина, као и најтоплије поздраве.

"Желим да вам пренесем поруку председника Путина. Такође ме је замолио да вам усмено пренесем његове најтоплије жеље и поздраве", рекао је Лавров на почетку састанка и додао да је Мадуро позван у Русију да је посети у сваком тренутку.

Мадуро је пожелео добродошлицу делегацији Русије и истакао да посета шефа руске дипломатије доприноси јачању односа и сарадње Москве и Каракаса.

"Посета нашој земљи министра спољних послова Руске Федерације, са којим смо имали пријатан сусрет, јача билатералне односе и заједничку сарадњу у различитим областима развоја наших држава. Развијамо рад на темама које нас уједињују. Гледам вас како путујете светом и увек са истином", рекао је Мадуро. 

Раније се Лавров већ састао у Каракасу са својим венецуеланским колегом Иваном Гилом и потпредседницом Делси Родригез, као и председником Боливије Рохелиом Маитеом и са премијером Светог Винсента и Гренадина Ралфом Гонсалвесом. 

image
VV inauguration
banner