Русија

Лавров на проширеној седници БРИКС-а: Само удружени можемо градити праведну будућност света

Све је јачи глас земаља светске већине, тј. држава које су изван граница Колективног западa у Азији, Африци, на Блиском истоку, у Латинској Америци и у Карипским државама, навео је шеф руске дипломатије на проширеној седници "Дијалог БРИКС-а са земљама у развоју" у Нижњем Новгороду
Лавров на проширеној седници БРИКС-а: Само удружени можемо градити праведну будућност светаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Пред нашим очима се дешава дубока промена односа у свету у вези са формирањем праведнијег светског поретка са више центара, који би одражавао читаву палету културне и цивилизацијске разноликости савременог света, осигуравао права сваког народа да сам бира своју судбину и пут развоја, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на проширеној седници "Дијалог БРИКС-а са земљама у развоју" у Нижњем Новгороду.

Седници, поред десет држава чланица, присуствују и представници земаља које су пријатељи БРИКС-а.

Данашњи сусрет доказује да земље чланице БРИКС-а настоје да развијају односе са заинтересованим земљама Глобалног југа и истока и са земљама светске већине како би пронашле пут за решење најактуелнијих глобалних проблема са којима се суочавају апсолутно сви, рекао је Лавров.

Појавила се тенденција јачања гласа светске већине, тј. држава које су изван граница Колективног западa у Азији, Африци, на Блиском истоку, у Латинској Америци и у Карипским државама, навео је руски министар.

"Само ако удружимо снаге можемо заиста ефикасно да развијемо заједничко виђење праведне будућности", поручио је Лавров.

За то је  потребно јачање међудржавних асоцијација , тј. формата у којима се делима, а не речју реализују принципи равноправне сарадње, поручио је Лавров и навео да су, поред БРИКС-а то ШОС, Афричка унија, ЕАЕС, ЗНД, АСЕАН, Арапска лига, Савет за сарадњу арапских држава залива и друге асоцијације.

Многи представници ових асоцијација присуствују данашњој седници, а како је Лавров истакао, "важно је да градимо контакте и на регионалном и на глобалном нивоу".

То ће помоћи да постепено и, уз узајамно поштовање, хармонизујемо приступе ка решењу проблема са којима се суочава свака од асоцијација, објаснио је Лавров.

Један од првих задатака је да се, у оквиру међународног права и на основу колективних одлука, доносе решења о глобалном питању, нагласио је Лавров и објаснио да ће једино у том случају донета решења бити легитимна и ефективна.

"Тај принцип се налази и у Повељи УН, али на жалост, решења које Колективни запад доноси, нарочито у сфери, економије, финансија и трговине, све чешће нису у складу са основним принципима Уједињених нација", приметио је руски дипломата.

"Наше државе имају углавном слично виђење реформације системa мултилатералних институција као и Савета безбедности УН, али и слично виђење питања обнове светске економије након пандемије и достизања циљева стабилног развоја", нагласио је руски министар.

Данас ће о свему томе бити више речи, поручио је министар.

image