Русија

Песков: Не прихватамо западна ограничења руске нафте

Портпарол Кремља поручио да Москва не прихвата никакве одлуке Запада и да припрема одговор на санкције ЕУ према Русији које су данас ступиле на снагу
Песков: Не прихватамо западна ограничења руске нафтеwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да Москва неће прихватити никакве одлуке Запада о увођењу горње границе цена руске нафте, као и да Русија припрема одговор на овакве мере, преносе "РИА Новости".

"Одлуке се припремају, али једно је овде очигледно - нећемо признати никаква ограничења", прецизирао је Песков. 

Санкције које је Запад увео на руску нафту ступиле су данас на снагу. Европска унија престаје да узима руску нафту која се транспортује морским путем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ намећу ограничење цена за њен поморски транспорт од 60 долара по барелу.

"Након што је Запад увео горњу границу, цена руске нафте ће се променити. То ће бити корак ка дестабилизацији светских енергетских тржишта. Али та одлука неће утицати на финансирање специјалне војне операције, јер руска економија има потенцијал да задовољи све своје потребе", поручио је Песков.

Заменик руског премијера Александар Новак је, коментаришући одлуку и ембарго, рекао да Русија неће прихватити горњу цену нафте, чак и ако би морала да смањи производњу. Он је додао да су "таква ограничења мешање у тржишну политику" и додао и да ће "Русија сарађивати само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима".

Додао је да је увођење горње границе цене нафте "корак ка дестабилизацији тржишта", као и да то неће утицати на финансирање специјалне војне операције.

Антируске санкције штете Европљанима, укључујући немачку економију

Портпарол Кремља поручио је да је очигледно да антируске санкције штете Европљанима, укључујући немачку економију.

"Било би непрофесионално ћутати о штети коју санкције наносе европским земљама, које су Европљани и ЕУ увели нама. Штета ових санкција за немачку економију је очигледна. То је добро познато свим стручњацима у Бриселу и у Берлину", прецизирао је Песков.

У одговору на Шолцове наводе о "ефективности" антируских санкција, Песков је најавио спремност да полемише са немачким канцеларом о делотворности санкција. Шолц је у чланку за "Форин аферс" рекао да се ефикасност санкција према Русији увећава, да ће оне трајати дуго, и да су ЕУ и НАТО јачи него икад.

"Одређени проблеми, наравно, настају због санкција, али они до сада нису критични. И овде се може полемисати са Шолцом. Заправо, стручњаци савршено виде процес прилагођавања руске привреде овим условима и било би непрофесионално то негирати", рекао је Песков новинарима.

image