Спорт

Југословенска легенда му рекла "никад ништа од тебе", он постао најбољи у историји

Оливије Жиру се током каријере неретко сусретао са подругљивим коментарима на његов рачун, али тешко да га је иједна констатација тако мотивисала као она коју му је пре 14 година изрекао Мехмед Баждаревић
Југословенска легенда му рекла "никад ништа од тебе", он постао најбољи у историјиGetty © Alex Grimm / Staff

Оливије Жиру наставља да исписује нове странице историје француског фудбала. Сјајни нападач Милана постигао је гол за "галске петлове" у мечу осмине финала Светског првенства против Пољске, у победи 3:0.

Тим поготком је стигао до 52. гола у дресу националног тима, по чему је постао рекордер, престигавши легендарног Тјерија Анрија. Али није све увек било тако бајно, пошто га је некадашњи југословенски фудбалер на почетку каријере "обележио" као играча који никада неће доћи на врхунски ниво.

Жиру на Мундијалу у Катару није ни требало да буде прва опција у нападу, али повреда Карима Бенземе отворила му је простор. После два гола у групној фази, Жиру је наставио да бриљира и у осмини финала. Уз његов гол и два поготка Килијана Мбапеа, Французи су стигли до четвртфинала, где ће у петак играти против Енглеске. Али сада већ давне 2008. године, ствари су по Жируа изгледале далеко другачије.

У време када је Анри постизао гол за Француску којим је елиминисао Бразил на Светском првенству 2006. године, Жиру је био део тима Гренобла, тада француског друголигаша. У првој сезони није бриљирао, са два гола на 23 утакмице.

Уследила је позајмица у Истр, редове француског трећелигаша у сезони 2007/08. После тог искуства, тадашњи тренер Гренобла Мехмед Баждаревић изговорио је речи које ће вероватно више него иједне друге натерати голгетера да постане првокласни нападач.

"Немаш потенцијал да играш на највишем нивоу", биле су речи Мехмеда Баждаревића, некадашњег репрезентативца Југославије, које је Жиру у једном интервјуу 2011. открио за "Монд".

У међувремену, Жиру је не само успео да стигне на највиши ниво, већ и да се златним словима упише у историју француског фудбала. Са 52 поготка је први стрелац репрезентације свих времена, док је 2018. био део селекције која је освојила Мундијал у Русији.

Како Французи и овог пута имају највише циљеве, можда Жиру већ у Катару додатно побољша сопствени рекорд. Ко ће да му каже да он то не може?

image