Спорт

Вимблдон кажњен због забране за Русе и Белорусе - 1.000.000 долара и нова претња АТП

АТП је одлучио да драконски казни организаторе трећег гренд слема у сезони и упути им нову опомену да би наредне године могле да их чекају још драстичније санкције уколико се одлуче на сличан потез
Вимблдон кажњен због забране за Русе и Белорусе - 1.000.000 долара и нова претња АТПGetty © Shaun Botterill / Staff

Британска тениска асоцијација (ЛТА) и организатори Вимблдона кажњени су од стране Асоцијације тениских професионалаца (АТП) са 1.000.000 америчких долара.

Ова одлука донета је због овогодишње забране учешће руским и белоруским тенисерима и тенисеркама на трећем гренд слему сезоне.

ЛТА је уочи овогодишњег Вимблдона донела одлуку да због рата у Украјини не дозволи такмичарима из Русије и Белорусије да наступе на турниру. Раније је ВТА већ казнио ЛТА, а сада се огласила и организација која управља мушким тенисом. Организатори Вимблдона ће морати да плате 1.000.000 долара, а добили су и претњу да би могли да изгубе своје чланство у АТП уколико и током 2023. донесу сличну одлуку.

"ЛТА је дубоко разочарана одлуком. АТП у својим налазима није препознао специфичне околности због руске инвазије на Украјину, као ни одговор међународне спортске заједнице и Владе Велике Британије на ту инвазију. АТП ово види као чисто кршење њихових правила, уз изнанађујући мањак емпатије за ситуацију у Украјини, као и јасан недостатак разумевања за посебну ситуацију у којој се ЛТА нашла", наводи се у саопштењу ЛТА.

Ова организација наводи и да ће због казне АТП трпети бројни челенџери који су организовани у тој земљи како би се дале веће шансе слабије рангираним играчима за зараду. Вимблдон је ове године био кажњен и тиме што се тај турнир није бодовао за АТП и ВТА листе, па је тако и Новак Ђоковић као шампион турнира остао без 2.000 бодова.

image