Спорт

Статистичари су израчунали - Аргентина осваја Мундијал, али и Хрвати имају шансе

Стигло се до полуфинала, четири тима се још увек боре за титулу првака света, а сада је познато и колике се математички шансе дају свакој од четири селекције да освоје трофеј
Статистичари су израчунали - Аргентина осваја Мундијал, али и Хрвати имају шансеGetty © Clive Brunskill / Staff

Француска је последњи учесник полуфинала Светског првенства у Катару, пошто су у суботу савладали Енглеску 2:1 и тако стигли на два корака од одбране трофеја освојеног пре четири године у Русији.

Селекција Дидијеа Дешана прикључила се Хрватској, Аргентини и Мароку у друштву најбољих селекција света, али према одређеним рачуницама - нису главни фаворити за освајање златног трофеја.

Специјализовани статистичар "Свис фудбал дата" познат је по аналитици и напредним рачуницама којима покушава да предвиди шансе одређених тимова да направе одређени исход.

И према њиховој рачуници, Аргентина има највеће шансе да 18. децембра на стадиону "Лусаил" подигне трофеј намењен прваку света. Како се наводи, Аргентини се дају шансе од 42,6 одсто, што је осетно више него што се даје Француској.

За актуелне прваке света, ова рачуница наводи да су шансе 31,4 одсто да ће одбранити трофеј из Русије. Хрватска је трећи фаворит за 16,8 одсто, док је на крају аутсајдер највеће изненађење турнира, Мароко, са 9,3 одсто шанси.

Што се тиче полуфиналних окршаја, "Свис фудбал дата" наводи да Аргентина има 65,3% шанси да елиминише Хрватску, док се Хрватима за пласман у финале даје 34,8% шанси. Француска је са 64,7% фаворит против Марока у другом полуфиналу, док афричка селекција има 35,3% шанси да још једном шокира свет и стигне до финала. Па да видимо колико ће ове калкулације бити прецизне...

image