Спорт

"Европска клетва" тресе Бразил: Пет Мундијала патње, једино Србију увек победе

Бразилци су још једном елиминисани са највеће сцене након пораза од европске селекције
"Европска клетва" тресе Бразил: Пет Мундијала патње, једино Србију увек победеGetty © Buda Mendes / Staff

Бразилска клетва траје већ 20 година и трајаће још најмање четири. након елиминације у четвртфиналу Светског првенства од Хрватске, најтрофејнија селекција света наставила је да подбацује против европских селекција.

Турнир у Катару је пети узастопни Мундијал како Бразил не само да није стигао ни до једног финала, већ их је сваки пут на том путу зауставила селеција из Европе.

Ова Бразилова "европска клетва" је почела још 2006. године, када је тим предвођен Роналдињом, Роналдом и Каком био елиминисан у четвртфиналу турнира од Француске - 0:1.

У Јужној Африци 2010. године, Холандија их је избацила у четвртфиналу победом 2:1, док су четири године касније у свом Бразилу, у полуфиналу били понижени од стране Немачке - 1:7. На Мундијалу у Русији су у четвртфиналуу стали против Белгије (1:2) и сада против Хрватске (1:1 после 120 минута).

Штавише, једине европске селекције које је Бразил од освајања титуле 2002. године успео да победи биле су Хрватска и Србија по два пута - "ватрени" 2006. и 2014. године, а "орлови" 2018. и 2022 (све у групној фази). Последњи пут су европску селекцију у нокаут фази савладали у финалу Мундијала у Јапану и Јужној Кореји, када је "пала" Немачка (2:0).

image