Спорт

Шурбатовић: Доста лажи, ФСС успешна организација која доноси новац и клубовима

Генерални секретар Фудбалског савеза Србије (ФСС) Јован Шурбатовић, рекао је да су директни приходи остварени од наступа на Светском првенству у Kатару 11.853.364 долара
Шурбатовић: Доста лажи, ФСС успешна организација која доноси новац и клубовима© FSS

Шурбатовић је у опширном интервјуу за званични сајт ФСС рекао да жели да информише јавност о свим детаљима везаним за наступ А репрезентације на недавно завршеном СП, али и о укупном стању у фудбалској организацији.
Он се огласио поводом изјава члана Извршног одбора ФСС Новице Тончева, који је јуче рекао да је његов циљ да сви у нашој земљи имају јасан увид у оно што се дешава у ФСС.

Тончев је на седници ИО ФС С пре два дана у Старој Пазови тражио да једна тачка дневног реда буде извештај о потрошеном новцу и изнео оптужбе на рачун селектора Драгана Стојковића, заменика председника ФС С Ненада Бјековића, генералног секретара Јована Шурбатовића, као и директора репрезентације Стевана Стојановића.
Шурбатовић је истакао да га боле прозивке, које стижу на његову и адресу ФСС.

"Kритика је увек добродошла, и сами смо били више него критични. Међутим, веома је важно ко критикује. Kо нас то напада? Занимљиво је да нас хвале Александар Чеферин и његови најближи сарадници, баш као и Ђани Инфантино и његове колеге, а у исто време појединци покушавају да инсинуацијама и неистинама дискредитују рад савеза и повуку нас у муљ у којем су годинама пливали", рекао је Шурбатовић.

"ФСС је остварио значајне приходе пласманом на СП. Поред индиректних прихода (нови дугорочни спонзорски уговори и увећања вредности старих), директан приход од ФИФА је 10.815.000 долара. Руководство савеза је раније уговорило бонусе/награде за остварен пласман са дотадашњим спонзорима, али и потписало краткорочне ад-хок уговоре везане само за наступ у Kатару, који су донели додатних 1.038.364 долара. Тако да су укупни - директни приходи остварени од наступа у Kатару 11.853.364 долара".

Генерални секретар ФС С је истакао да највећи део трошкова - 5.161.429 долара, иде на премије за играче, стручни штаб и селектора.

"То је према Споразуму, који је потписан са играчима пре почетка квалификација, дакле годину и по дана пре СП. Одлуке о висини премија (не само за СП) увек су доношене на седницама ИО. Тај новац је поштено зарађен, а подељен онако као су играчи одлучили. Савез се ту није мешао. И ми у савезу, у тренуцима велике кризе и оставке председника, били смо спремни да пристанемо да 100 одсто премије дамо играчима само да остваре оно што је селектор веома храбро поставио као циљ".

Он је одговорио и на питање да ли је било делегације ФС С на СП у Kатару.

"Није било делегације. Није било туризма. Са играчима и стручним штабом путовали смо само Ненад Бјековић и ја, као заменик председника и генерални секретар. И нико више".

Он је оценио да ФСС успешно послује у континуитету.

"Од буџета који је износио неколико милиона евра пре десетак и више година, од 2018. захваљујући успесима на и ван терена, Савез остварује озбиљне приходе. Ове године забележен је рекордан приход од безмало 35 милиона евра. Приходујемо на иностраном, али и домаћем тржишту", казао је он.

У последњих шест година, како је навео, остварена је добит од скоро 20 милиона евра, док су држави Србији плаћени порези и доприноси више од 12 милиона евра.

"Потписан је велики број спонзорских и лиценцних уговора. Приходи су знатно увећани, а трошкови смањени где год је то било могуће. Отуда и толика добит која се реинвестира у фудбал", рекао је Шурбатовић.

Он је истакао да је више 60 милиона евра ушло у српске клубове и у савез.

"Данас један просечан суперлигаш преко савеза приходује и до 600.000 евра по сезони. А шта је било јуче? Приходи по овом основу били су готово безначајни. Држава гради стадионе, савез помаже мање инвестиционе пројекте као суинвеститор. Ускоро ћемо средствима савеза, али и УЕФА и ФИФА, имати мини спортске центре попут оног у Старој Пазови, и у Новом Саду, Нишу, Kрагујевцу, Београду", навео је генерални секретар ФС С

Kаже да пословање савеза контролишу Надзорни одбор и Финансијска комисија.

"На свака три месеца ИО усваја кварталне финансијске извештаје. Имамо обавезу ревизије пословања како од стране домаћег ревизора, тако и од ФИФА и УЕФА. И никада нити једне неправилности. Штедимо, бринемо о сваком трошку, зато је каса пуна", закључио је Шурбатовић.

image