Спорт

"Нисам ни замишљао да ћу 15 година касније бити у финалу Аустралијан опена"

На 15. годишњицу од првог трофеја на Аустралијан опену, Новак Ђоковић се пласирао у своје 10. финале у Мелбурну
"Нисам ни замишљао да ћу 15 година касније бити у финалу Аустралијан опена"Getty © Quinn Rooney / Staff

Новак Ђоковић је по десети пут у каријери у финалу Аустралијан опена! Српски тенисер савладао је без већих потешкоћа Американца Томија Пола 3:0, по сетовима 7:5, 6:1, 6:2.

Изузев првог сета, Ђоковић је показао одличан и сасвим довољан ниво игре да би победио 35. тенисера света и дебитанта у полуфиналима гренд слемова. Након меча, и Ђоковић је био задовољан тиме што је још једном стигао до финала свог омиљеног турнира.

"Подршка публике ми све ми значи, посебно у овој фази моје каријере. Треба ми тај мотор и та енергија, и хвала им на томе. Захвалан сам да имам довољно 'гаса' да могу да играм на овом нивоу на једном највећих терена на свету", рекао је Ђоковић у разговору са Џимом Куријером на терену "Род Лејвер арене".

На питање како се осећа по питању енергије пред финале, Новак је почео шаљиво.

"Одлично је и савршено, на 110 одсто сам", рекао је, што је Американца натерало да прокоментарише да Циципас угаси телевизор, како би од Новака добили искрен одговор.

"Стефаносе, видимо се за два дана. Не, не, шалим се. Не можеш да будеш свеж као на почетку турнира, али уложили смо много рада ван сезоне да се физичким спремим да будем у добрим условима, да могу да играм у пет сетова. Био сам много пута у овој ситуацији у каријери и ту и искуство помаже. Немаш много времена између поена, ту се могу осетити тешке ноге. Осетили смо их нас двојица у првом сету, али сам сачувао нерве и концентрацију, то је био кључ. После сам боље ударао лопту и срећан сам што сам ушао у још једно финале."

Пре тачно 15 година, 27. јануара 2008. године, Ђоковић је освојио свој први гренд слем у каријери. Да ли је могао да очекује да ће деценију и по касније бити тамо где јесте, доминирајући светским тенисом и померајући тениске рекорде?

"Имам живу и јаку машту, али мислим да нисам ово замишљао да ће све бити овако. Благословен сам и захвалан, то је све што могу да кажем. Трудим се да уживам и ценим сваки тај тренутак. Не би ово било могуће без моје породице и мог тима. Морам да одам признање мом тиму који су уз мене и у добрим и у лошим тренуцима, ово је њихов успех колико и мој."

У финалу ће му ривал бити Стефанос Циципас, ког је већ једном победио у финалу гренд слема, на Ролан Гаросу 2021. године.

"Добио сам тај меч, тако да су позитивна сећања. Губио сам 2:0 и мислим да сам се први пут вратио после 0:2 у финалу гренд слема. То је било физички, ментално и емотивно велика битка. Много га поштујем. Мислим да је један од најзанимљивијих играча на Туру, са својим занимањима ван терена и његовом фризуром. Али сад је све то са стране пред финале", био је расположен српски тенисер.

Тај меч ће бити и директан окршај за прво место на АТП листи, које ће припасти победнику недељног финала.

"Наравно да додаје и то нешто. Освајање гренд слемова и кад си број један, то су две највеће ствари у тенису. Да, хајде да видимо шта ће се десити", рекао је Новак Ђоковић. Ево како су српски навијачи поздравили његов тријумф испред "Род Лејвер арене":

image
VV inauguration
banner