Спорт

"Није било пријатно играти против Ђоковића, он ми ништа не дозвољава"

Амерички тенисер Томи Пол до танчина је, као мало који тенисер, описао шта то није могао да уради на терену против Новака Ђоковића
"Није било пријатно играти против Ђоковића, он ми ништа не дозвољава"Getty © Clive Brunskill / Staff

Новак Ђоковић је савладао Томија Пола и пласирао се у финале Аустралијан опена, по 10. пут у каријери. Српски тенисер је савладао Американца препустивши му тек осам гемова, од чега четири узастопно у првом сету када је имао велики пад у игри.

Но, колико је Ђоковић на крају био убедљив против дебитанта у полуфиналима гренд слемова, показује и изјава Американца после меча у којој је јасно и гласно рекао због чега није могао да оствари већи притисак на деветоструком шампиону Мелбурна.

Изнурен и видно разочаран је био Томи Пол после свог првог гренд слем полуфинала у каријери, као да момак из Њу Џерсија ни у најгорим мислима није очекивао да овако нешто може да доживи у једном тениском мечу. Упитан – шта је било одлучујуће у овом мечу, Пол је имао јасан одговор.

"Новак ми једноставно није дозволио одиграм оно што сам намеравао. Пре свега, пореметио је мој план игре сјајним ритернима – и иако сам имао неке шансе у првом гему и уопште у првом сету - анулирао је мој набој и онда 'побегао' са мечом у рукама од мене. Мој план игре је био да играм много више сервиса и волеја – али његови дубоки и јаки ритерни ми нису омогућили да одиграм нити један", почео је Пол анализу.

"Уз то, нижи проценат првог сервиса ми то није омогућио – а још када вам стижу такви ритерни – о томе скоро и не помишљате. Желео сам да играм више дроп-шотова, али нисам могао јер сам био изложен јаким, брзим и дубоким ударцима уз које нисам имао времена да се поставим за дропове. Хтео сам да пробам да мењам ритам игре, али је он до те мере наметнуо свој ритам – да сам једино могао да пробам да га пратим. Други сервис му је био много снажнији него што сам очекивао, и нисам могао да га нападнем на том ударцу", детаљно објашњава Американац.

Упитан какав је био осећај играти против тениске легенде попут Новака на његовом омиљеном терену – Томи без пуно околишања каже да није било пријатно.

"Изаћи на терен је било ОК, али уопште није пријало бити на њему током меча, бити овако потучен. Ипак, ово је било драгоцено искуство за мене јер сам схватио на ком нивоу би требало да буде моја игра против играча попут Новака. Велики број играча на Туру изузетно поштује његову игру, њега као играча – а нарочито овде у Аустралији. Нико не жели да буде у његовом делу жреба – и иако у полуфиналу гренд слема нема лоших играча, разлика је била више него евидентна", резимира од понедељка нови члан најбољих 20 играча света.

“Желео сам да публици дам бољи меч, мислим да су били спремни да још више учествују у таквом мечу – али то није било могуће. Срећан сам због ове одличне две недеље у Мелбурну и пласмана у полуфинале, али да бих наставио са добрим резултатима морам да будем консистентан у својим даљим наступима", завршио је Томи Пол своје последње обраћање медијима на овогодишњем Аустралијен Опену.

image