Спорт

Судија показао округли црвени картон - сцена у ФА купу због два разлога

Детаљ са утакмице најстаријег фудбалског такмичења је привукао велику пажњу
Судија показао округли црвени картон - сцена у ФА купу због два разлогаGetty © Charlie Crowhurst / Stringer

Четврто коло ФА купа донело је спектакуларну утакмицу између петолигаша Врексама и друголигаша Шефилд јунајтеда, која је завршена резултатом 3:3.

Тај меч због тога мораће да буде поновљен, али на стадиону Шефилда, тима који поново јуриша ка Премијер лиги. Но, ова утакмица остаће запамћена по детаљу када је судија показао играч картон округлог облика.

Врексам је био на прагу сензације, због касно примљеног поготка ће морати да играју реванш, али меч је обележио и потез судије Дина Вајтстона у 71. минуту утакмице. Он је тада нападачу Шефилда Данијелу Џебисону показао црвени картон.

И ништа ту не би било необично да је картон био квадратног облика. Ипак, радило се о кружног облика, што је многе љубитеље фудбала збунило. Но, овај облик није случајан, већ иза њега стоји конкретан разлог.

Овакав облик црвеног картона је округли из два разлога. Први је да би их судије у свом џепу у ком држе оба картона могли лакше да разликују када је потребно да их извуку из џепа. Други разлог је тај да би далтонисти који пате од тританомалије могли да распознају о ком се картону ради.

Поменути далтонисти имају проблема да разликују црвену боју од жуте, па сада због промене облика картона могу да разликују о којој се боји заиста ради.

image