Спорт

Градоначелница Париза: Док траје рат, не желимо руске спортисте на Олимпијским играма

Градоначелница Париза Ан Хидалго, изјавила је да не жели руске спортисте на Олимпијским играма у Паризу, докле год траје сукоб са Украјином
Градоначелница Париза: Док траје рат, не желимо руске спортисте на Олимпијским играмаGetty © Gustavo Garello

"Одлука је на МОК-у, али моја жеља је да руских и белоруских спортиста не буде на Олимпијским играма, све док траје рат", изјавила је Ан Хидалго.

До почетка Олимпијских игара у Паризу остало је више од годину дана.

"Докле год траје рат и агресија, није могуће правити се да се ништа не дешава, а бомбе настављају да падају на Украјину", додала је градоначелница Париза за "Франс инфо".

Међународни олимпијски комитет је недавно изнео предлог и план да руски и белоруски спортисти наступају у квалификацијама за Олимпијске игре и да би то требало да представља корак ка њиховом повратку на интернационална такмичења.

Такође, предложена је "неутрална зона", према којој би се забранило учешће само оним спортистима који су јавно подржали војну акцију своје земље.

Организатори Олимпијских игара у Паризу, саопштили су да ће поштовати одлуке МОК-а.

Упркос томе, градоначелница главог града Француске се са тим не слаже. 

"У било ком случају, нећемо се претварати да не видимо да једна држава напада другу. Нисам за учешће руских спортиста, а ако МОК дозволи њихово присуство и наступ под њиховом заставом, ја се нећу сложити са тим. Имамо још мало времена пред такву одлуку, које треба да искористим да причам о тој ситуацији", закључила је Хидалго.

image