Спорт

ФИФА преломила - Мундијал 2026. године као ниједан до сада

На Светском првенству у фудбалу 2026. године учествоваће 48 репрезентација, које ће бити подељене у четири групе са по 12 селекција
ФИФА преломила - Мундијал 2026. године као ниједан до сада© Richard Heathcote

Британски медији подсећају да ће на Мундијалу 2026. године, који ће бити одржан у Мексику, Канади и САД учествовати 48 селекција.

"Међународна фудбалска федерација одредила је формат такмичења на наредном СП 2026. године. У првом кругу играће 48 селекција, које ће бити распоређене у 12 група са по четири екипе. У наредну фазу СП пласираће се по две најбоље селекције из сваке групе и осам најбоље трећепласираних репрезентација. То значи да ће на наредном СП бити одиграно 104 утакмица уместо досадашњих 64", наводи британски Атлетик.

Британски медији истичу да се одустало од идеје да 48 репрезентација буде распоређено у 16 група са по три тима.

"На СП ће учествовати 16 репрезентација више. Од тих 16 репрезентација на СП три места требало би да добију азијске репрезентације, четири афричке, два северноамеричке, два јужноамеричке, три европске и једно екипа из Океаније. Последњи учесник Мундијала биће познат после интерконтиненталних бараж мечева", закључује се у тексту Атлетика.

Европске квалификације за Светско првенство почеће у марту 2025. године и трајаће годину дана.

image