Спорт

Србија трећи фаворит за одлазак на ЕУРО - статистичари израчунали шансе "орлова"

Према овој рачуници, наводи се да би било потребно "чудо", па да селекција Драгана Стојковића не оде на завршни турнир Европског првенства у Немачкој
Србија трећи фаворит за одлазак на ЕУРО - статистичари израчунали шансе "орлова"Getty © Justin Setterfield / Staff

Ове седмице почињу квалификације за Европско првенство у Немачкој 2024. години, а репрезентацији Србије дају се треће највеће шансе да се нађу на завршном турниру.

Познати сајт "Ви Глобал Фудбал", који се бави напредном статистиком у фудбалу, истиче да Србија има чак 97,64% шанси да се нађу на једном од два места у својој групи, која воде директно у Немачку.

"Орлови" се налазе у групи са Мађарском, Црном Гором, Бугарском и Литванијом, а после пласмана на Светско првенство у Катар и преласка у "А" дивизију Лиге нација, јасно је због чега је Србија тако убедљиви фаворит да се после пуне 24 године поново нађе на завршној смотри.

Штавише, поменути извор истиче да веће шансе за пласман на ЕУРО имају само Португалија и Данска. Португалци су у вероватно најлакшој групи квалификација са Босном и Херцеговином, Исландом, Луксембургом, Словачком и Лихтенштајном - зато им се даје чак 99,84% шанси да се пласирају на завршни турнир.

Место на Европском првенству кроз квалификације обезбедиће 20 репрезентација, по две најбоље из сваке од 10 група. "Ви Глобал Фудбал" истиче да по њиховим калкулацијама следећих 20 селекција иду у Немачку у лето 2024:

Португал, Данска, Србија, Швајцарска, Мађарска, Хрватска, Белгија, Енглеска, Пољска, Италија, Француска, Холандија, Шпанија, Чешка Република, Велс, Словенија, Шведска, Норвешка, Израел и Словачка.

Било како било, последња три места за ЕУРО 2024 сачувана су за победнике плеј-офа Лиге нација.

image
VV inauguration
banner