Спорт

„Делфини“ добили Савићевог наследника

Управни одбор Ватерполо савеза Србије (ВСС) прихватио је предлог Стручног савета и на седници у Београду за селектора мушке сениорске репрезентације именовао Уроша Стевановића, актуелног тренера Радничког.

У саопштењу се наводи да је Стевановић договорио сарадњу са ВСС за сада закључно са Олимпијским играма у Паризу 2024.

Он је на месту селектора Србије заменио Дејана Савића, који је првог октобра поднео оставку на ову функцију.

Стевановић ће бити трећи селектор српске репрезентације после Дејана Удовичића (2006-2012) и Дејана Савића (2012-2022).

Стевановић (40) је почео да се бави тренерским послом у млађим категоријама Црвене звезде. Од 2008. до 2011. је радио са млађим категоријама Партизана, а потом је био помоћник Игору Милановићу у сениорском тиму.

Као помоћни тренер освојио је Лигу шампиона 2011. и треће место 2007. Самостално је водио црно-беле 2012. када је освојен Суперкуп. Укупно, са Партизаном има три прва места у првенству и Купу Србије.

Стевановић је у Радничком од 2013. године. Крагујевчани су наредне године изгубили у финалу Лиге шампиона од Барселонете 7:6. Са Радничким је четири пута играо у финалу националног купа и славио два пута, а једном је освојио првенство Србије.

Раднички је 2021. као први српски клуб освојио Регионалну лигу на Ф4 у Загребу када је победио великане хрватског ватерпола Југ и Младост.

Стевановић је 2007. био селектор женске сениорске и јуниорске репрезентације. Од 2014. до 2018. био је сарадник селектора Дејана Савића и у том периоду је Србија освојила злато на Олимпијским играма и Светском првенству (уз једну бронзу), три титуле првака Европе, један наслов у Светском купу и четири Светске лиге.

Радио је и у стручном штабу Казахстана са којим је освојио злато на првенству Азије и девето место на Олимпијским играма у Лондону.

Изузетне је резултате остварио са млађим репрезентативним категоријама Србије. На четири такмичења је од 2019. освојио две златне и две сребрне медаље.

image