Спорт

Томпсон: Стив Кер је увео Барселонину „тики-таку" у Голден Стејт

Кошаркаш Голден Стејт вориорса Клеј Томпсон, причао је о утицају и променама које је Стив Кер унео у франшизу из Сан Франциска, рекавши да је имплементирао систем који Барселона користи у фудбалу, под називом „тики-така".

Голден Стејт је успешно започео одбрану титуле НБА шампиона, пошто је на отварању нове сезоне савладао ЛА лејкерсе са 123:109.

Након меча, један од најбољих шутера ове франшизе, али и читаве НБА лиге, Клеј Томпсон, изнео је детаље у томе како је настао тим који је освојио четири титуле у последњих седам сезона.

Томспона су у студију И-Ес-Пи-Ена угостили легендарни Шакил О'Нил, Ерни Џонсон, Чарлс Баркли и Кени Смит.

"Смејао сам се и нисам веровао тренеру Џексону, када је о мени и Стефу говорио као о најбољем тандему ниских играча у читавој лиги. Огромне заслуге иду њему, који је веровао у нас, када смо још били клинци, када смо тек ушли у лигу. Такође, заслуге иду и Кевину Дуренту, без којег сигурно не би освојили титула колико јесмо", рекао је Томпсон.

Клеј је додао да Ворироси не планирају да се зауставе и задовоље урађеним.

"Још увек смо гладни, још увек имамо посебну хемију у тиму, упркос свим потешкоћама које смо имали последњих година", додаје шутер.

"Сјајна је ствар што не морамо сав терет увек да носимо Стеф, Дрејмонд и ја. Одличан посао раде челни људи клуба, што се видело и прошле године, када најбољи играчи на терену нисмо били ми. Имамо сјајно језгро, који са искусним играчима могу далеко да догурају."

О'Нил и Баркли консатовали су да су готово сви тимови, некада имали другачији идентитет, а сада сви покушавају да изгледају као Голден Стејт.

"Највећу заслугу за нашу игру и наш систем има Стив Кер. Дошао је и имао визију које се држао. Дао нам је сјајан пример који користи фудбалски клуб Барселона. Тики-така систем смо имплементирали на кошарку, лопта кружи, играчи се крећу и проналазе се отворени играчи, што је мени и Стефу савршено одговарало", додао је Томпсон.

Дугогодишњи члан Голден Стејта открио је како се екипа изборила са бројним ситуацијама са међуљудским проблемима, од чега је најновији био сукоб и физички обрачун Дрејмонда Грина и Џордана Пула.

"Победе лече све. Видели смо и вас (Барклија и Шека) како сте се потукли, па ево вас овде. Чудно је, али такве ствари могу да зближе људе. Без Дрејмонда, ми нисмо Вориорси, али и без Пула нисмо Вориорси, они су прошлост, садашњост и будућност овог тима, имаће статуе испред дворане. Браћа се свађају, расправљају, то је све иза нас", закључио је Томспон.

image