Спорт

Због чега би Месијев повратак био лош по Барселону

Из дана у дан, све више и више загрева се прича око великог повратка Лионела Месија у његову Барселону. Колико год је један од најбољих, вероватно и најбољи фудбалер у историји фудбала, заслужио да каријеру заврши тамо где је све и почело, постоји много разлога због којих би његов повратак уназадио каталонски клуб
Због чега би Месијев повратак био лош по БарселонуGetty © Alex Caparros

Поприлично лоше делује ситуација око Лионела Месија и ПСЖ-а и утисак је да се све више погоршава.

Свакога дана, појаве се нове информације и детаљи који чине да његов останак у Паризу буде неизсвенији, а који га приближавају повратку у Барселону.

Меси је недавно добрано извиждан са трибина "Парка принчева“, од сопствених навијача у поразу ПСЖ-а од Лиона у домаћем првенству.

Екипа са највишим циљевима и амбицијама, подбацила је у сваком погледу и такмичењу.

Шампион Француске елиминисан је у Лиги шампиона већ на првом кораку у нокаут фази од Бајерна.

У купу Француске, у осмини финала није успео да премости препреку каква је Марсељ, док у домаћем првенству, бодовна предност на лидерској позицији, која је не толико давно износила двоцифрену бројку, спала је на шест бодова, на девет утакмица до краја сезоне.

ПСЖ је везао два пораза у првенству Француске, оба на домаћем терену, од Рена и Лиона.

Велику кривицу у лошим партијама и резултатима, навијачи, али и управа тима из Париза, са разлогом сваљују на омаленог Аргентинца.

Меси који је водио своју репрезентацију до титуле на Светском првенству, као и онај којег можемо видети у клупском фудбалу, једноставно нису иста особа.

Упркос томе, Меси је са 18 голова и 17 асистенција у свим такмичењима, један од ретких фудбалера са "дабл-дабл" учинком и огромним гол доприносом за свој тим.

Ипак, учињена штета чини се превеликом, а односи исувише нарушеним, па је све реалнији растанак две стране.

Легендарни француски фудбалер и некадашњи Месијев саиграч Тијери Анри, имао је јасну поруку поводом ове ситуације:

"Срамотно је чути звиждуке за Месија са стадиона клуба у којем игра. Не можеш да извиждиш најбољег играча екипе, који има притом одличну статистику. За добробит фудбала, требао би да се врати у Барселону", рекао је Анри.

Информације које стижу говоре и да његова супруга и деца, не желе више да буду у Паризу и да немају дугорочније планове који се тичу посла и школе.

Како преносе прво каталонски, а све чешће и француски и остали европски медији, Месијев отац и агент неколико пута су разговарали са челницима Барселоне и његов повратак у "Блауграну" је све извеснији и извеснији.

Све говори и указује на то да ће Меси донети одлуку да се врати у своју вољену Барселону, уколико наравно она успе да створи стабилнију финансијску ситуацију и услове за његов повратак.

И док се готово сви љубитељи фудбала, а поготово Барселоне, радују тим информацијама и потенцијалном расплету догађаја, постоји много више разлога због којих би требало да буду забринути и схвате да би Месијев повратак у каталонски клуб, у великој мери га уназадио и поништио много тога доброг урађеног у претходном периоду.

Шта би то добро донео Месијев повратак у Барсу

Пре свега, Месијев повратак би означио примирје на релацији управе Барсе и аргентинског фудбалера.

Није Лионел у најбољим условима напустио клуб у којем је одрастао и провео скоро читаву каријеру.

На растанку, виђене су сузе, мало теже речи и велико разочарање на лицима обе стране, а највише код навијача каталонског клуба.

Уколико Ђоан Лапорта успе да задобије његово поверење, а потом и направи услове под којима би га вратио у Барселону, још више би се уздигао у очима свих оних којима је Барса блиска срцу.

Барса би помогло и само Месијево име и репутација, јер би поново могла да дође до спонзорског новца и зараде од продаје дресова и свега што се може везати за омаленог фудбалера.

Меси је ушао у последњу фазу своје каријере и ако је нешто заслужио, то је прави растанак од фудбала, у Барселони.

Лапорта и Меси је још увек нису званично и лично састали, већ преговори теку преко посредника, агената, чланова породице. Међутим, брзо би то могло да се промени и да се Аргентинац врати "кући".

Поред лепих емоција, исправљања неправде и маркетиншког напретка, ствар коју би Месијев повратак у Барселону донео, јесте креација.

Упркос томе што поседује огроман број технички обдарених и креативних играча, Барселона ове сезоне није нападачки превише расположена екипа.

Лидер на табели Ла Лиге, у 10 утакмица у домаћем првенству славио је са 1:0, чиме је оборен клупски рекорд у том сегменту.

На прегршт утакмица, "Блауграна" није успела да постигне погодак који би "убио" утакмицу и одвео је у мирније токове.

Утисак је да би Меси "откључао" нападачки потенцијал Барселоне, подигао бројку постигнутих голова на већи ниво и учинио бољима своје саиграче, поготово Левандовског и Дембелеа.

Иако је изгубио експлозивност и брзину, он је још увек јединствени "мађионичар" са лоптом и има генијални фудбалски ум, који учини да противничка одбрана буде немоћна и једним потезом потпуно промени ток утакмице.

Такође, његово искуство и умеће, учинило би да млади и талентовани фудбалери уче од најбољег свих времена и у своју игру имплементирају део те генијалности.

Ту се пре свега мисли на Педрија и Гавија, најбоље младе фудбалере света у протекле две године, који би свој играчки спектар, а поготово креативни, могли да оплемене Месијевим потезима и јединственим погледима на фудбал.

Међутим, уколико се емоција, маркетинг и креација оставе по страни, стиче се утисак да би Месијев повратак у Барселону, донео много више штете него користи.

Корак уназад

Након што због финансија и правила Ла Лиге, Меси није могао да продужи уговор са Барселоном, најбољи фудбалер каталонског клуба без обештећења је отишао пут Париза.

Од тог дана, Барселона је кренула у једну велику, дугу и мучну реконструкцију.

Европски и светски фудбалски гигант, у једном тренутку био је на самом дну.

Финансијски дуг износио је 1,2 милијарде евра, Барселона је била деветопласирани тим на табели и деловало је да спаса нема.

Корак по корак, ситне победе постајале су све крупније и "Блауграна" је јачала и издизала се из блата.

Упркос томе што ће остати упамћени по лошем, томе су помогли и тренери и играчи који су се у најтежем тренутку одазвали позиву и жртвовали себе и своје каријере, за добробит клуба који воле.

Временом, Барса је успела да се стабилизује, како на терену, тако и ван њега.

Финансије су временом бивале све боље, а екипа предвођена младим и до тада доста неискусним тренером Ћавијем, расла је и постајала породица.

Данас, Барса је лидер у домаћем првенству са 12 бодова предности у односу на Реал Мадрид, освојила је трофеј у Суперкупу Шпаније и има прилику да добрим партијама у Купу Краља, освоји домаћу "триплу круну".

Препород је изведен и у играчком кадру. 

Дугогодишњи носиоци Барсе, или су је напустили, или су пали у други и трећи план. 

Пике је завршио каријеру, Алба и Роберто су тек резервне опције на својим позицијама, док Бускетс вероватно игра своје последње продуктивне дане у дресу свог клуба.

Носиоци Барселоне су неки нови клинци: Араухо, Кунде, Бладе, Гави, Педри, Де Јонг, Рафиња...

Смена генерација је одрађена успешно и уношење "старе" крви би у великој мери пореметило тај баланс и направило корак унапред.

Познато је и да Меси није неко ко је знао током каријере да даје платне "попусте", већ је неко ко воли да се његова величина и финанијски цени, а како је Барса тек испливала из муља у којем је била, Месијев повратак и плата коју би имао, свакако би представљала својеврсни удар за буџет Барсе. 

Наравно, ако жели Месија назад, Барса би вероватно морала да прода скупо плаћеног Ферана Тореса, или талентованог Фатија којем је дала дрес са бројем 10 и ког стрпљиво чека већ годинама.

Где би Меси заправо играо у новој Барселони

Већ дуго Лионел Меси није онај играч каквог га памтимо из најбољих дана и већ дуго не игра номинално на позицији на којој започне меч.

Није ни лажни нападач, ни крилни фудбалер, већ плејмејкер ближи средини терена.

Партије које је пружао на Мундијалу у Катару и позиција коју је игра, најбоље показују систем у којем Меси у овом тренутку у каријери, може највише да понуди.

Ипак, такав систем, захтевао би да се Барселона у огромној мери мења, прилагођава и уназађује.

У Аргентини, неколико играча покривало је "рупе" које Меси оставља јер нема јасно дефинисану позицију на терену, већ неограничену слободу.

Ћавијева Барселона позната је по ригидном систему и позиционирању и ту се већ примећује велики знак питања у потенцијалном доласку Месија.

Тешко је пронаћи границу у томе колико смете Месију дозволити да шетка по терену и колико слободе сме да има, а да то не крене да доноси више штете него користи.

Уколико би играо номинално на крилу, то значи да би Дембеле, Рафиња, Фати и Торес испаштали и изгубили своју улогу и минуте.

Како би Меси, да кажемо у овом случају десно крило, често улазио у средину и нудио се у креацији и изградњи напада, то би остављало превелику рупу на десној страни, јер за разлику од некада када је тај простор иза Месија покривао Дани Алвес, Барса сада нема бека таквог типа.

Кунде, Роберто или Араухо, нису играчи који би се нудили широко и високо по терену, како би закрпили рупу Месијевог напуштања позиције и давали компактност својој екипи.

Ако би Месија ставили на позицију "лажне" деветке, то ствара другачији проблем, који се зове Роберт Левандовски.

Пољски нападач убедљиво је најбољи стрелац ове сезоне и главни фаворит за "Пичичи" награду у домаћем првенству.

Како је и Левандовски у позним играчким годинама, не треба очекивати да би се он тек тако снашао на било којој другој позицији, од оне на којој је најбољи већ дужи низ година.

Формација 4-2-3-1 је једина у којој можемо замислити Месија у Барселони, који би играо на позицији "десетке".

Ипак, модерна "десетка" се у великој мери разликује од оне на коју су љубитељи фудбала навикли у неком ранијем периоду.

Меси би морао да одмах по изгубљеној лопти своје екипе, прави пожртвоване потезе, спринтеве из све снаге, високе пресинге, помаже сваком саиграчу на терену. 

То је нешто што Педри и Гави ове сезоне раде беспрекорно, а што готово сигурно, Меси не би радио ни у лудилу у својој 36. години.

Ситнице попут ових, такође могу решити питање победника и бити или предност, или рак рана неке екипе.

У модерном фудбалу неопходно је, поготово у одбрани, да сваки шраф екипе функционише и буде предан систему и тиму.

Уколико се погледа пожртвовање, тачније мањак истог које Меси има у ПСЖ-у, а које неретко имају и Нејмар и Мбапе, лако се доже до закључка где је бољка ове екипе.

Такође, у овој варијацији у којој је Меси офанзивни везиста, нема места за још једног везисту, те би један (Де Јонг, Бускетс, Гави, Педри) шансу тражио са клупе (на којој су такође већ Кеси, Роберто, Торе).

Последњи плес

Најбезболнији Месијев повратак у Барселону, био би нека врста "изнајмљивања" аргентинског фудбалера на одређени период, у којем би Меси показао све своје врлине, а у којем би се прикриле све његове мане.

То би представљало такозвани "последњи плес" у којем би обе стране добиле закључак какав заслужују.

Биће веома тешко да Барселона уопште стекне услове да врати свог "малишана", пошто каталонски тим има финансијских проблема да региструје своје играче у први тим (Гави) или продужи уговор онима којима то већ дуже време жели (Балде).

Ипак, Ђоан Лапорта и Матеу Алемани изводили су многа чуда у новом мандату у Барси, тако да је у овом случају, све могуће.

Интензивно челници Барсе раде на побољшању финансија, али их у свему томе кочи својеврсни рат са Хавијером Тебасом, челником Ла Лиге, који на све начине покушава да их "заврне" и не дозволи да се превише издигну од његовог вољеног Реала.

Оно што је посебно занимљиво за Месијев потенцијални повратак, јесте чињеница коју преносе шпански медији, која каже да је и сам Тебас узбуђен поводом тога, што довољно говори о величини фудбалера какав је Лионел и шта његов повратак у Шпанију може значити на нивоу лиге.

Било како било, веома занимљив ће бити наредни период везан за Лионела Месија, јер се поред опције повратка у Барсу, појавила и информација о понуди из Саудијске Арабије од Ал Хилала, који је спреман да Месију да 400 милиона евра годишње.

Барселона, ПСЖ, Саудијска Арабија или одлазак у МЛС, какву год одлуку донео, Меси мора бити спреман да поново изађе из зоне комфора (зна се колико то не воли) и да буде спреман да ће још једном подићи велику прашину за собом, те да ће и у позним фудбалским годинама, морати да се доказује и показује.

Титула најбољег фудбалера у историји овог спорта, мора се оправдавати сваког дана.

image