Спорт

Полиција тзв. Косова забранила Србима све спортске активности, огласио се ФС КиМ

Органи тзв. Косова прете српским клубовима чак и привођењем, уколико наставе да се надмећу у такмичењима од окриљем српских спортских организација

Председник Фудбалског савеза Косова и Метохије Игор Уљаревић потврдио је за "Косово онлајн" да је у ФС КиМ стигло обавештење из Косовске полиције којим се забрањује организација утакмица које нису под патронатом фудбалског савеза из Приштине.

Према речима Уљаревића, поједини клубови са југа Косова и Метохије у четвртак су усмено обавештени, а у петак и писмено, да ће полиција заједно са тужилаштвом "приводити одговорне", уколико дође до организације било какве утакмице, чак и тренинга, мимо патроната савеза из Приштине.

"Десио се инцидент када су рукометаши млађе категорије играли пријатељску утакмице са Мокром Гором из Зубиног Потика. Дан након тога из полиције су дошли код човека који је организовао ту утакмицу и запретили му да ће да га ухапсе ако се тако нешто понови, чак и ако настави да тренира децу. Не знам где се то и деци забрањује да се баве спортом, то би требало да буде одвојено од политике. Ово је највећи облик дискриминације. Искрено, ми ћемо даље поступати у договору са ФСС. Одложили смо лигу овај викенд док не видимо шта ћемо даље и како ћемо. Што се млађих категорија тиче настављају да тренирају макар за сада", рекао је Уљаревић.

У документу чији факсимил преноси "Косово онлајн" наведено је да се "наредбом генералног директора Косовске полиције Газменда Хоџе забрањују све спортске активности свих спортских клубова који нису регистровани /лиценцирани у разним спортским федерацијама у Републици Косово, где су њихове радње у супротности са законима на снази Републике Косово".

Наведено је да се "за оне организаторе који су организовале и одржавали спортске приредбе и који догађаји су били у супротности са законима РКС, треба идентификовати организаторе и предузети мере у координацији са тужилаптвом и надлежним судовима".

Осим овог, "граничној полицији" наложено је да се "свим спортским клубовима из Републике Србије који се појављују на граничним прелазима са Републиком Косова забрани улазак ако немају одговарајући позив или дозволу од спортских савеза раличитих спортова Републике Косова".

Забрана власти тзв. Косова о организацији утакмица ФСС на територији Косова и Метохије је још пре две године приморала фудбалске клубове Трепчу, Мокру гору и Грацко да утакмице четвртог ранга такмичења играју у централној Србији. Од тада, ови клубови као домаћини наступају у Баљевцу, Новом Пазару и Куршумлији.

image
VV inauguration
banner