Спорт

Шпанија – "црвена фурија" након неуспеха, жели назад на трон

За разлику од претходна два наступа на Мундијалима, када су бележили велике неуспехе, Шпанци желе да овога пута оправдају статус једног од фаворита, те се боре за титулу шампиона света.
Шпанија – "црвена фурија" након неуспеха, жели назад на тронGettyimages.ru © Masashi Hara / Stringer

Фудбалска репрезентација Шпаније ће у Катару уписати чак 16. учешће на Светским првенствима.

Далеко је Јужна Африка и Светско првенство одиграно 2010. године, када су Шпанци били на врху светског фудбала.

Био је то први и једини пут да је "црвена фурија" освојила највреднији трофеј, али је након тога била у великом паду.

Ипак, селектор Луис Енрике и његови изабраници већ извесно време форсирају одличан фудбал и спремни су да врате шпански фудбал тамо где припрада.

Одличне партије на недавном Европском првенству (полуфинале) и Лиги нација (пораз у финалу), означиле су повратак у врх.

Историја

Шпанија је, у својој богатој спортској, наравно и фудбалској историји, увек важила за великана. Наступ у Катару биће им 16. на Светским првенствима.

Наведени турнир из 2010. године у Јужној Африци и освајање пехара намењеном шампиону света, био им је највеће достигнуће.

Пре тога, највећи домет био им је четвртфинале, до којег су стизали шест пута.

Ипак, на последња два турнира, Шпанија се прописно обрукала и подбацила.

У Бразилу, 2014. године, такмичење су завршили већ у групној фази, пошто су испред њих били Холандија и Чиле.

Четири године касније, на Мундијалу у Русији, са само једном победом су успели некако да прођу групу, само да би испали већ у првом наредном кораку, када их је изненадио домаћин турнира, селекција Русије.

Пут до Катара

Шпанија није имала превише проблема у квалификацијама, пошто је на доминантан начин осигурала своју карту за предстојећи Мундијал.

У осам одиграних мечева, уписали су шест победа, један реми и један пораз, све то уз гол разлику 15:5.

Ремизирали су са Грчком, док им је пораз нанела Шведска.

Са 19 освојених бодова, заузели су прво место групе Б квалификација, са четири бода испред Шведске, а девет више су имали од Грчке.

Највеће звезде

Тим им је доста избалансиран, садржи неколико веома искусних играча, али и велики број изузетно младих и талентованих фудбалера.

Тешко је издвојити неког појединца, пошто се ради о скупини изузетних фудбалских зналаца.

Као и увек, средина терена је нешто што код Шпаније привлачи огромну пажњу, па се тако у њој издвајају играчи светске класе попут Педрија, Родрија, Кокеа, Тијага Алкантаре, Карлоса Солера, Пабла Гавија, Серђа Бускетса, Маркоса Љорентеа...

Напад је нешто о чему се доста дискутује, разлог је то што су им најбоље опције Алваро Мората, Ђерар Морено, Феран Торес, Дани Олмо, Микел Ојарзабал...

У одбрани, поред голмана Унаја Симона и Давида де Хее, квалитетом се издвајају играчи попут Пауа Тореса, Хозеа Гаје и Ајмерика Лапорта.

image