Спорт

Канада – коме ће јаворов сируп загорчати живот

Једно од најпријатнијих изненађења квалификационог циклуса свакако је селекција Канаде, која ће у Катару уписати тек други наступ на Мундијалима.

Иако ће играти у једној веома изазовној групи, од ове репрезентације се, што у Катару, што у даљој будићности, очекује много.

Хладна земља са самог севера америчког континента биће једна од најзанимљивијих репрезентација за гледање.

Селектор Џон Хердман на располагању има талентоване и фудбалски веома „писмене“ репрезентативце.

Претпоставка је да Канада може бити камен спотицања многим фаворитима, за почетак онима у групи Ф, у којој се састају са Белгијом, Хрватском и Мароком.

Историја

Канада ће уписати тек други наступ у својој историји, а први пут се то десило пре скоро 40 година. Тада су доживели три пораза, без постигнутог поготка.

Осам квалификационих циклуса касније, ето Канаде међу фудбалском одабраном елитом на шампионату у Катару.

Поред тога што ће покушати да дођу до првих бодова, Канађани ће желети и историјски гол на највећој фудбалској смотри.

Пут до Катара

Канада је одиграла фантастично КОНКАКАФ квалификације, у којима се наметнула као селекција која може да се надиграва и победи на папиру знатно јаче ривале од себе.

Више него убедљиви били су у првој рунди квалификација, коју су завршили са четири победе у исто толико утакмица, уз гол разлику 27:1.

Потом су у другој рунди лако изашли на крај са Хаитијем укупним резултатом 4:0.

Очекивало се да ће се Канада у трећој рунди грчевито борити за четврто место, које води у бараж, али су они пријатно изненадили фудбалску јавност.

Након 14 одиграних утакмица, земља јаворовог сирупа је уписала осам победа, четири ремија и само два пораза, те са 23 постигнута и седам примљених голова, заузела прво место на табели, испред Мексика, САД и Костарике.

Расположене партије сврстале су им играча високо на листи стрелаца у квалификацијама, па је тако најбољи стрелац био Кајл Ларин са 13 голова, Џонатан Дејвид други са девет, док су по пет погодака постигли Лукас Кавалини и Алфонзо Дејвис.

Највеће звезде

Име које љубитељи фудбала са простора Балкана са разлогом често издвајају из селекције Канаде, јесте Милан Борјан.

Поред тога што има највише наступа од свих активних репрезентативаца, капитен Црвене звезде био је прави лидер како у свлачионици, тако и на голу ове селекције.

Борјан је познат по својим маестралним одбранама, којима је Канади у неколико наврата директно помогао да дође до битних бодова.

Алфонзо Дејвис је без поговора најбољи фудбалер, као и неко ко има највише индивидуалног успеха у каријери од свих фудбалера Канаде. Леви бек Бајерна из Минхена, квалитетом је међу пет најбољих играча на својој позицији.

Његове физикалије су толико импресивне, да би "Фонзи" без икаквих проблема могао да се трка са појединим спринтерима.

Не треба заборавити ни Џонатана Дејвида и Кајла Ларина.

Дејвид је на 34 утакмице у националном дресу постигао 22 поготка, док је Ларин са три гола више (на 20 одиграних мечева више) најбољи стрелац у историји ове репрезентације.

image