Спорт

Почео је Фајнал-фор: Тренери и играчи обећавају борбу до краја!

Завршни турнир Евролиге у Каунасу је званично почео. Тренери и играчи четири најбоље екипе ове сезоне изашли су пред медије, у добром расположењу и спремни да приреде спектакл
Почео је Фајнал-фор: Тренери и играчи обећавају борбу до краја!© RT Balkan

Конференција је почела питањима навијача, а потом су се укључили бивши играчи и пријатељи – тако је Олимпијакос поздравио Кајл Хајнс, некадашњи тенисер Алекс Кореча је поставио питање Барселони, док је Лука Дончић на шпанском поздравио чланове бившег клуба – Реала.

Кошаркаш Барселоне Томаш Саторански игра први пут на завршном турниру Евролиге.

"Ово је мој први Фајнал-фор, невероватан је осећај бити на оваквом догађају. Сањао сам о томе одувек. Сезона је била дугачка, велики је изазов бити овде, морамо бити фокусирани до краја", рекао је Саторански.

Тренер Реала, Ћус Матео, поносан је на екипу због тога што се домогла завршног турнира.

"Овај менталитет је дуго у клубу, сви смо поносни што смо овде и што смо 'преживели' тешку и дугу сезону", рекао је Матео.

За најбољег играча сезоне, проглашен је кошаркаш Олимпијакоса – Саша Везенков.

Најбољи играч и стрелац сезоне награду је добио из руку Дејана Бодироге.

"Хвала Олимпијакосу, тренерима, сваком играчу. Након десет месеци, стигли смо до завршног турнира и то је заслуга сваког од нас из клуба. Срећни смо што смо овде, спремни смо да се боримо за трофеј", рекао је Везенков.

А најбољи тренер сезоне, Јоргос Барцокас, освојио је титулу са Олимпијакосом 2013. године у Лондону, али каже да се ова сезона не може поредити са том.

"Била је потпуно другачија сезона од оне 2013. године, када смо освојили титулу у Лондону. Тада сам тек преузео екипу, коју је у претходној сезони до титуле водио Дуда Ивковић, па је било тешко освојити два пута заредом, поготово са мном као новајлијом на том нивоу", рекао је Барцокас.

Конференцију је повремено ометала песма Олимпијакосових навијача која је долазила са улице, па смо питали тренера Барцокаса да ли је највећи притисак управо на грчкој екипи.

"Не бих рекао. Видите.. По мом мишљењу, ово су три различита такмичења – регуларни део сезоне, плеј-оф и Фајнал-фор. Не може се рећи да екипа која не освоји титулу нема успешну сезону. Не само те екипе, већ и остале које су се добро бориле читаве сезоне. Наравно, учинићемо све да освојимо титулу, али није неуспех неосвојити је", рекао је Барцокас.

Олимпијакос је оба пута изгубио у регуларном делу сезоне од Монака, али су Саша Обрадовић и Мајк Џејмс свесни да то сада не значи много.

"Бесмислено је претити екипи са таквом историјом, са најбољим тренером у Европи и играчима са таквим искуством. Преузимамо ту улогу аутсајдера, али ћемо се борити до краја", рекао је Обрадовић.

"Бити на Фајнал-фору са најбољим тренерима и играчима је невероватно. Најбољи тренери и кошаркаши у Европи. Срећан сам што сам окружен овим људима. У две године, бити усред овог догађаја и овог квалитета, то је велика част, за мене, за играче, Монако, Француску. Верујем да смо целе сезоне промовисали кошарку на најбољи начин. Било је момената и разних коментара, који нису били наклоњени нашем тиму, али све то је учинило да урађени посао и осећај успеха буду још бољи", објаснио је Обрадовић.

Мајк Џејмс дуго није био на Фајнал-фору.

"Осећам се као да је мој први пут, осам година нисам био на завршном такмичењу, одличан је догађај, желимо да уживамо у моменту и да побеђујемо утакмице. Толико је једноставно", рекао је лидер Монака.

Тренер Барселоне Шарунас Јасикевичус, као неко ко је рођен и ко је играо и тренирао у Каунасу, напоменуо је да је битно контролисати емоције, као и да ум и срце морају бити на правом месту.

"Драго ми је да сам код куће. Неке ствари можемо да контролишемо, неке не, знамо да ћемо грешити у неком тренутку, у другом бити одлични, али морамо се смирити, бити екипа, заједно. Битно је да сви будемо на истој страни, биће веома тешко, али морамо наћи начин и пут између уживања и боли. Притисак извлачи највише из нас и надам се да ћемо бити добри и урадити велике ствари."

Није први Фајнал-фор за Јасикевичуса, због чега верује да ће сада његов тим бити бољи.

"Мислим да је први Ф4 био бруталан... Очекујете много, нисам спавао целе недеље. Знамо кроз шта све играчи пролазе, поготово они који су први или други пут на завршном турниру. Сваким следећим је све лакше, знаш шта да очекујеш. Спавао сам одлично, знамо рутину, знам и питања која ћете да ме питате. Сада је лако", уз осмех је рекао Литванац.

Само Барселона није играла "мајсторицу", од свих екипа са Фајнал-фора.

"Најбоље је завршити серију што брже могуће, имали смо прилике да се опоравимо и одморимо. Битно је да смо овде, 80 минута далеко од титуле. Живимо у моменту и радимо најбоље што можемо. Имали смо утакмице у домаћем првенству, тешке мечеве са Басконијом и то нам је помогло да задржимо ритам. Није толико битно колико смо одмарали или се уморили, свака екипа је подједнако спремна."

Он је свестан и да ће имати велику подршку у родном граду.

"Породица је овде, морам само да им платим карте", рекао је Шарас и насмејао присутне.

image