Спорт

Ово се ретко виђа - Алкараз предао гем Ђоковићу, публика звиждала судији

Необична ситуација на почетку трећег сета сјајног полуфинала Ролан Гароса довела је до тога да се многи упознају са правилом које се у пракси ретко користи
Ово се ретко виђа - Алкараз предао гем Ђоковићу, публика звиждала судијиGetty © Clive Mason / Staff

Читав свет је очекивао спектакуларан меч у полуфиналу Ролан Гароса између Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза и то је био случај у прва два сета. Први је добио Ђоковић 6:3, Шпанац је узвратио 7:5 у другом, али се онда на почетку трећег догодила необична ситуација.

При резултату 1:1 у трећем сету, Алкараз је затражио медицински тајм-аут, а када су се играчи вратили на терен, Ђоковић је имао вођство 2:1. О чему се заправо ради?

У питању је правило које се у пракси на тениским мечевима не виђа тако често. Толико је ретко да је и публика на стадиону "Филип Шатрије" звиждала главној судији због одлуке да Шпанац практично без борбе изгуби свој сервис гем и на сервису поново буде Ђоковић.

Када је Алкараз доживео грчеве у десној нози, резултат је био 1:1 и у том тренутку медицински тајм-аут није дозвољен играчима за такав вид повреде. Они то могу да учине само када се мењају стране, односно после сваког непарног гема у сету. Али је Алкараз инсистирао да му тада буде указана помоћ, на шта му је судија објаснила да ће у том случају изгубити наредни гем када се буду вратили на терен.

Шпанац је пристао на то, а када је меч настављен, поново је Ђоковић сервирао, али сада при резултату 2:1 за њега. Главна судија је потом морала да додатно смирује публику која је била незадовољна тим правилом. Необична ситуација која је практично решила трећи сет - пошто је Ђоковић без икаквих проблема потом окончао тај сет 6:1 у своју корист.

image