Спорт

Бајерн је годинама слабио конкуренцију: Ово су играчи које је отимао од Борусије

Упркос великој конкуренцији на терену између Бајерна из Минхена и Борусије Дортмунд током година, на тржишту трансфера углавном се одвија једносмерни саобраћај. Баварски клуб познат је по томе што краде врхунски талентоване фудбалере свом ривалу из Дортмунда, али треба нагласити да се последњих година и то смањило
Бајерн је годинама слабио конкуренцију: Ово су играчи које је отимао од БорусијеGetty © Alexander Hassenstein / Staff

Недавно је португалски фудбалер Рафаел Гереро дошао у Бајерн из Борусије.

Дефанзивац је стигао као слободан играч јер му је после седам сезона истекао уговор са клубом из Дортмунда, а сарадњу није желео да продужи јер је добио позив који се не одбија.

"Kада је стигао позив из Бајерна, брзо сам донео одлуку. Част ми је да играм за овај велики клуб и веома ценим Тухела из нашег заједничког периода у Дортмунду", истакао је Гереро.

Ипак, већ пар година Бајерн све мање купује од Борусије. Разлог није тај што су Баварци све мање заинтересовани, већ што је клуб из Дортмунда почео своје младе и талентоване играче да продаје на другим тржиштима, у Премијер лигу и Примеру пре свега.

То им одлично иде, тако да су челници клуба више пута поручили да не желе више да продају играче свом главном конкуренту.

Председник Јоаким Вацке и спортски директор Борусије Михаел Цорк су 2019. године спречили трансфер Кристијана Пулишића у Бајерн.

Фудбалер је био увелико у преговорима са минхенским гигантом, али су челници одлучили да га продају Челсију за 64 милиона евра, што се испоставило као сјајан потез, како за Борусију, тако и за самог играча.

Најзвучнија имена

Међу највећим трансферима из Борусије у Бајерн били су одласци Марија Гецеа 2013. године, Роберта Левандовског годину дана касније и Матса Хумелса 2016. године.

Геце је тада важио за највећи немачки таленат, предвиђала му се велика каријера, рано је дебитовао за "А" репрезентацију, али га је прелазак у баварски клуб у потпуности упропастио.

Он се 2019. године вратио на тадашњи "Вестфален" где је колико-толико успео да оживи своју каријеру, али никада до краја није успео да оствари свој потенцијал.

С друге стране, долазак Левандовског у Минхен се показао као пун погодак. Пољак је у савршено организованом клубу какав је Бајерн успео да напредује толико да је неколико година био најбољи нападач на свету.

Да је отишао у било који други клуб тешко да би успео да дође до свог максимума.

Хумелс је имао најзанимљивији пут. Прво је наступао за Бајернов други тим као млад фудбалер, да би потом 2009. године уследила позајмица у Дортмунд, који је откупио његов уговор.

На "Алијанц арену" се вратио 2016. године, када су Баварци пожелели да га врате, да би се три године касније поново вратио у Борусију.

Сви трансфери на релацији два клуба од почетка 2000. године до данас:

  • 1. јула 2004. године Торстен Фрингс из Борусије у Бајерн за 10,19 милиона евра
  • 1. јула 2009. године Матс Хумелс из Бајерна у Борусију за 4,62 милиона евра
  • 1. јула 2013. године Марио Геце из Борусије у Бајерн за 40,7 милиона евра
  • 1. јула 2014. године Роберт Левандовски из Борусије у Бајерн, без обештећења
  • 1. јула 2016. године Себастијан Роде из Бајерна у Борусију за 13,2 милиона евра
  • 1. јула 2016. године Матс Хумелс из Борусије у Бајерн за 38,5 милиона евра
  • 21. јула 2016. године Марио Геце из Бајерна у Борусију за 24,2 милиона евра
  • 1. јула 2018. године Матс Хумелс из Бајерна у Борусију за 33,5 милиона евра
  • 1. јула 2022. године Никлас Зиле из Бајерна у Борусију, без обештећења
  • 23. јун 2023. године Рафаел Гереро из Борусије у Бајерн, без обештећења

Ако изузмемо одлазак играча којима је истекао уговор, а за које није постојао велики интерес да се уговор продужи, између ова два клуба тешко да ће се опет правити велики трансфери.

Борусија је последњу титулу освојила 2012. године, после чега је Бајерн преузео доминацију у немачком фудбалу.

Некадашњи "милионери" најближи новом успеху били су ове сезоне, када су сами криви што нису шампиони, пошто су у последњем колу прокоцкали шансу за "салатару".

То је изузетно велики период "суше" за тако озбиљан клуб као што је Борусија Дортмунд и уколико жели да се врати на стазе старе славе, не сме себи више да дозвољава да директно појачава главног ривала.

image
VV inauguration
banner